Класичний рецепт паски на дріжджах: покроковий рецепт + секрети

Eugene Chystiakov. Unsplash.com
Eugene Chystiakov. Unsplash.com

Це реклама

Спробувавши трендові рецепти Великодньої випічки, часто жінки повертаються до вічної улюбленої класики — паски на дріжджах, як бабуся пекла. Це зрозуміло, адже нові форми, начинки, декор та подача дещо видозмінюють суть святої випічки до Пасхи. Тоді улюблені золотисті скоринки та білі глазуровані верхівки, які прикрашають застілля не один десяток років, перетворюються на кондитерські вироби, що схожі на торт, а не на паску. 

До того ж слідувати трендам не завжди вдається, бо кожна рецептура іноді має інгредієнти, що важко знайти або ж задорого купувати в такому обʼємі та різноманітті. Натомість улюблені традиційні паски рецепти яких мають знайомі компоненти, більшість з яких є в українських господинь вдома.

Класичний рецепт паски на дріжджах

За давніми традиціями випікання пасок припадає перед Великоднем на Чистий четвер. З чистими думками та помислами розпочинайте замішування тіста.

Інгредієнти:

  • 7 склянок борошна (приблизно 1100 г, але краще брати з запасом);
  • 80 г Львівських пресованих дріжджів;
  • 250 г цукру;
  • 250 г масла;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 4 яйця + 1 жовток;
  • 350 г молока;
  • 250– 350 г родзинок або цукатів;
  • 10 г ванільного цукру (1 пакетик);
  • 10 г коньяку;
  • 10 г цедри лимона або апельсина.

Декор:

  • білкова або шоколадна глазур;
  • елементи декору на смак;
  • яйце для змащування.

До замішування тіста та випікання паски варто ставитись як до медитації, коли всю душу, настрій, родинні цінності та звичаї ви вкладаєте в такі теплі, ароматні святкові паски. Дотримуйтесь наших покрокових рекомендацій і перший спечений за цим алгоритмом шедевр покладе початок новим сімейним традиціям на Великдень:

  1. Половину дріжджів (40 г) треба розчинити в молоці кімнатної температури, але не тепліші 37°C і додати борошна. Залишити опару на процес бродіння близько 1,5 години.
  2. Яйця для тіста розітріть з цукром, додаючи цедру лимона та решту 40 г дріжджів. Окремо промийте родзинки та влийте до них коньяк.
  3. Через 1,5 години можна поєднувати яєчну суміш та опару. За потреби — додайте борошна, але щоб тісто було еластичним і не тугим. В останню чергу потрібно додати розтоплене вершкове масло і коньячні родзинки. Добре вимісити та залишити ще на 1,5 години.
  4. Поділити форми на ту кількість формочок, де плануєте випікати паски. Важливо: металеві, паперові чи залізні, які б ви не обрали, заповнити тістом потрібно на ⅓ форми. 
  5. Пекти при температурі 180–190°C. Вершечок паски змастити збитим яйцем. 
  6. Декорувати на свій смак.
Пасочки, рецепт, секрети ідеальної випічки
Секрет ідеальної пасочки

Секрети ідеальної першої паски

Якщо перший бублик й може бути гливким, то з пасками обійдемось без невдалих спроб і смаків. Дотримуючись рекомендацій та секретів успіху — все обов’язково вийде:

  • усі продукти для приготування паски мають бути кімнатної температури — не холодні та не гарячі;
  • вершкове масло до тіста варто додавати розтопленим, але не гарячим;
  • обережно з борошном — слідкуйте, щоб не забити тісто до надто густої консистенції;
  • при випіканні духовку не відкривайте мінімум перших 25 хвилин;
  • виймати паски потрібно досить обережно, не сильно рухати форму, щоб не осіла.

Кожна українська жінка має потенціал до випікання неймовірних Великодніх шедеврів. Ці вміння передаються з рук в руки від покоління до покоління, тому якщо ця паска є першою у вашому житті — все неодмінно вийде!

Ставайте частиною спільноти «Накипіло» —підтримайте своє медіа

Читайте також

Total
0
Share