Перехід на зимовий час в Україні: чого чекати і як це вплине на здоров’я

27 жовтня 2024 року о 04:00 ранку українці переведуть стрілки годинників на одну годину назад. Рішення Верховної Ради, ухвалене в червні 2024 року, скасує традицію двічі на рік змінювати час, і тепер після жовтневого переведення годинників Україна залишиться на зимовому часі. Однак, цю постанову Президент України ще не підписав.

Коли переводять годинники і що це дає

В останню неділю жовтня, а саме 27 числа, в Україні за звичкою переведуть годинники на зимовий час. О 04:00 ранку стрілки годинників знову пересунуть на одну годину назад, що подарує нам додаткову годину сну. Більшість сучасних пристроїв, як-от смартфони чи комп’ютери, змінюють час автоматично, але для механічних годинників доведеться перевести стрілки вручну.

Як це впливає на здоров’я

Перехід на зимовий час має низку позитивних моментів для здоров’я. Перш за все, додаткова година сну може знизити рівень стресу, поліпшити загальний настрій та вплинути на ефективність роботи впродовж дня. За дослідженнями, осінній перехід дозволяє організму краще адаптуватися до нових умов, адже зранку стає світліше, що підтримує природні біоритми людини.

Залишення країни на одному часовому режимі надалі може позитивно вплинути на загальне здоров’я населення, оскільки уникнення постійного переходу на літній та зимовий час допомагає стабілізувати внутрішній «біологічний годинник». Це, у свою чергу, позитивно відбивається на рівні енергії, настрою, зменшує частоту хронічної втоми та підвищує здатність організму до боротьби зі стресом.

Читайте також

Total
0
Share