Як змінюється українське військо

Що сталося

Українська влада прийняла низку нормативних актів, які змінюють роботу Сил Оборони. Розповідаємо про головні з них.


Пряма мобілізація 


Уряд дозволив військовим частинам напряму мобілізувати резервістів і військовозобов’язаних, які добровільно хочуть служити під час мобілізації. Раніше для цього потенційним рекрутам потрібно було звертатися до територіальних центрів комплектування і соцпідтримки. 

Командири військових частин тепер можуть проводити співбесіди з тими, хто хоче до них мобілізуватися, і видавати направлення на військово-лікарську комісію. Після ВЛК командир видає наказ про зарахування добровольця до частини.

Мобілізуватися таким чином можна тільки в пріоритетні бойові бригади сухопутних військ, десантно-штурмових військ, морської піхоти та сил безпілотних систем. Перелік визначає Генеральний штаб. За словами начальника Головного управління персоналу Генштабу Романа Горбача, таких частин приблизно 130.



Рекрутинг через «Дію»



Мінцифри запустило можливість доєднатися до 412-го окремого батальйону безпілотних систем NEMESIS та 14-го окремого полку безпілотних літальних комплексів. 

Скористатися можливістю можуть усі цивільні віком від 18 до 55 років, придатні до служби. Проходити медичний огляд і психологічне тестування при вступі на службу не потрібно. Можна обрати один із наступних напрямків:

– FPV;
– розвідувальний коптер;
– розвідувальне «крило»;
– ударне «крило»;
– нічний «бомбер»;
– наземна група обслуговування;
– дешифрування та аналітика;
– інженерія/техніка/ремонт.

Потенційному рекруту потрібно подати заяву в «Дії», отримати запрошення на співбесіду або відмову в ній, пройти співбесіду та підписати контракт. 


Рекрутинг через «Резерв+»


Можливості вибрати посаду у війську запустили в застосунку «Резерв+». На відміну від «Дії», тут зібрані пропозиції з десятків підрозділів Сил Оборони. Є можливість переведення для чинних військовослужбовців і вакансії для тих, хто за станом здоров’я не може служити на бойових посадах.

Аби подати заяву, потрібно обрати посаду, яка вас цікавить, вказати своє звання за військово-обліковим документом і підкріпити резюме.

Нові правила обліку майна


Міністерство оборони змінило наказ №232, що регулює інвентарне речове майно військових. Відтепер військовослужбовцям, які звільняються чи переводяться зі служби, не потрібно буде здавати спальники чи каремати. Інвентарним майном вважаються тепер шолом і броня. У Силах спецоперацій та в Десантно-штурмових військах також потрібно буде здати навушники.

Раніше Міноборони скасувало комісії для приймання-передачі військового майна, стелажні ярлики і штабельні картки для більшості складів. А також 16 неінформативних паперових книг і журналів, зокрема журнали обліку мила та осіб, які харчуються.

Атестати на харчування та майно військовослужбовців, які раніше можна було вести тільки від руки, тепер можна друкувати на комп’ютері. Військові частини та органи управління, що працюють в інформаційно-комунікаційних системах, зможуть обмінюватись у цифровому вигляді даними щодо обліку військового майна.

Оновлена система рапортів


Міністерство оборони України змінило правила роботи з рапортами у війську. Відтепер рапорти на отримання направлення на військово-лікарняну чи медико-соціальну комісії, лікування, відпустку та виплату матеріальної допомоги можна подати через застосунок «Армія+». Шаблони рапортів, а також стадії їхнього розгляду розміщені на сайті «Турбота».

Також скасували низку надмірних вимог щодо того, як мають виглядати письмові рапорти. Відтепер не можна відмовити у розгляді рапорту, якщо в ньому є граматичні чи орфографічні помилки, або якщо якість паперу, розмір полів, відступів, шрифтів, кольору чорнила чи друку не відповідають вимогам.

Військовим більше не треба додавати до рапорту документи, які вже є у командування. Письмові рапорти щодо ⁠військової дисципліни, обов’язків під час виконання бойових наказів, збереження життя і здоров’я особового складу та відпусток із поважних причин прямий командир має розглянути не пізніше ніж за 48 годин після подання. 


Читайте також

Total
0
Share