Ворог вербує неповнолітніх для підпалів на Харківщині

На причетність до підпалу машин військовослужбовців і релейних шаф «Укрзалізниці» перевіряють 13 дітей і підлітків. Наймолодшому з них — десять років. Про це розповів прокурор Харківської області Олександр Фільчаков у інтерв’ю Oboz.ua.

Протягом 2024 року правоохоронні органи Харківської області зареєстрували понад 40 кримінальних правопорушень, пов’язаних із підпалом автомобілів військових. Підозрюваних перевіряють на рахунок перешкоджання діяльності ЗСУ та умисного спалення майна.

«Щодо осіб, які вчинили вказані кримінальні правопорушення, на сьогодні встановлено, що вони є мешканцями міста Харкова та області, безробітні, молодого віку, вчиняли підпали автомобілів військовослужбовців на замовлення спецслужб Російської Федерації за допомогою Telegram-каналів. Більшість виконавців мали корисливий мотив — бажання легкого заробітку. На вимогу замовників процес підпалу авто фіксувався на відео», — поділився Олександр Фільчаков.

Також є випадки підпалу релейних шаф «Укрзалізниці».

Один із фігурантів пошкодив релейні шафи систем сигналізації,  централізації та блокування в Харкові. Такі системи забезпечують безпеку залізничного руху. Чоловік надсилав докази наслідків диверсії представнику російських спецслужб через месенджер.

«Перед цим він купляв на АЗС розчин для розпалювання багаття. Фігурант ломом зламував металеві двері релейних шаф, обливав електротехнічне обладнання залізниці вказаною рідиною і підпалював», — повідомив прокурор.
При цьому росіяни обманом змушують самих українців фінансувати подібні підпали. Як це відбувається, розповідаємо тут.

Читайте також

Total
0
Share