«Дія.Бізнес» виділить стипендії на підтримку бізнесу. Можливості для підприємств Харківщини 

Харківська область втратила приблизно чотири тисячі підприємств за перші два роки повномасштабного вторгнення. 600 із них — сільськогосподарські підприємства, які так і не відновили роботу. Про це розповіли очільники області на брифінгу Харківської ОВА. За аналітикою Work.ua, Харківщина залишила п’ятірку областей-лідерок за кількістю вакансій, втрати склали 7% робочих місць.  

Аби поліпшити стан справ у 2024 році, уряд із міжнародними партнерами впровадили низку ініціатив. Вони мають підтримати українські підприємства, зокрема харківський бізнес.  

«Міцність 2»

«Дія.Бізнес» починає реєстрацію на освітньо-стипендіальну програму «Міцність 2». Вона спрямована на підтримку, відновлення та масштабування підприємств, які постраждали через війну. На учасників чекає навчання й можливість отримати безповоротну благодійну грошову допомогу. 

Подати заявку до 28 жовтня 2024 року можуть підприємці з Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей. А до навчання онлайн можуть долучитися підприємці з усієї України.

Кошти у розмірі 12 792 000 гривень будуть розділені між кращими учасниками в різних категоріях. Стипендія з масштабування бізнесу передбачає 820 000 гривень за перше місце, 615 000 за друге та 492 000 за третє. Стипендії з розвитку бізнесу отримають 37 учасників офлайн-буткемпів у розмірі 287 000 гривень, та ще двоє учасників з онлайн-формату в розмірі 123 000 гривень. 

Програма триватиме з листопада 2024 року до лютого 2025-го. Під час навчання учасникам будуть надані менторський супровід і психологічна підтримка. «Міцність 2» впроваджує «Дія.Бізнес» за сприяння Мінцифри, Офісу з розвитку підприємництва та експорту та за підтримки USAID.

«Діалог влади та бізнесу»

15 жовтня Харківська обласна військова адміністрація анонсувала запуск платформи «Діалог влади та бізнесу». Вона передбачає зустрічі підприємств із представниками влади щомісяця. Адміністрація обіцяє, що інформація доходитиме до всіх профільних міністерств і до сесійної зали парламенту. Планується, що платформа прямим чином впливатиме на необхідні зміни до чинного законодавства. Бізнес матиме змогу запропонувати власні ініціативи до розгляду регіональній адміністрації. 

«По завданню президента ми запускаємо новий проєкт. Це, фактично, комунікаційний майданчик влади та бізнесу… Раз на місяць будемо підводити підсумки та розглядати актуальні питання на окремих засіданнях конгресу, що присвячений платформі. Основна ідея — побудувати системний діалог із зворотнім зв’язком», — зазначає Олег Синєгубов.

Перше онлайн-засідання «Діалог влади та бізнесу» в Харківській області відбулася 18 жовтня. Долучатися до ініціативи можна щомісяця. Наступну зустріч Харківська ОВА проведе 25 жовтня о 10:00, зареєструватися можна за посиланням

«Зроблено в Україні»

«Зроблено в Україні» — це сервіс Міністерства закордонних справ для координації експортерів і дипломатичних установ за кордоном у понад 120 країнах світу, що також запровадив «Національний кешбек». 

Програма «Національний кешбек» запрацювала на Харківщині. Її мета — підтримати українських виробників. За цією програмою люди можуть отримати 10% від вартості придбаних вітчизняних товарів, а її умови адаптуватимуться під потреби товаровиробника. 

«Програма стартувала 2 вересня. Лише за перший місяць до проєкту приєдналися 1,6 мільйона громадян, оформлено 1,8 мільйона карток. На кешбек уже нараховано 42 мільйони гривень», — такі відомості подає Харківська обласна військова адміністрація. 

«Для Харківщини виділене особливе фінансування. Ряд програм із попередньо закладеним фінансуванням для областей із червоним кольором ризику, як Харківська, приділяють увагу страхуванню на випадок пошкодження майна внаслідок військових дій. Хоча й страхові компанії поки не охоче заходять до Харківської області. Наше завдання зробити це все доступним», — Олег Синєгубов. 

Читайте також

Total
0
Share