Евакуація з Куп‘янщини: як рятувальники допомагають людям виїжджати

У прифронтових громадах Куп’янщини триває обов’язкова евакуація мешканців через напружену ситуацію на цьому напрямку фронту та активні обстріли.

20 жовтня куп’янські рятувальники вивезли 25 людей з небезпечної зони. Це мешканці села Соболівка, Кіндрашівської громади, Куп’янська та селища Куп’янськ-Вузловий. Переважно виїхали люди похилого віку, маломобільні.

Мешканців прифронтових сіл і селищ, що ще вагаються виїжджати, рятувальники закликають не зволікати та евакуюватися на їхньому транспорті в інші райони Харківщини, подалі від бойових дій.

15 жовтня Рада оборони Харківщини запровадила обов‘язкову евакуацію мешканців із чотирьох громад Куп‘янського району — Кіндрашівської, Куп’янської (зокрема, з Куп‘янська), Курилівської та Петропавлівської. Це пов‘язано з погіршенням ситуації на цьому напрямку фронту, а також тим, що через обстріли обласна влада не може забезпечити проведення опалювального сезону та підвезення гуманітарної допомоги в цих громадах.

За 19 жовтня поліцейські вивезли 108 мешканців Куп‘янщини. Найбільше — з 39 селища Ківшарівка (39 людей) та Куп’янська (39 людей). Десятьох громадян вивезли з Курилівки, шістьох — з Куп’янська-Вузлового, вісьмох — з села Подоли, п‘ятьох — з Московки, одного — з Новоосинового, одного — з Моначинівки.

18 жовтня — ще 63 мешканців громад.

Також триває евакуація в Борівській громаді. У селах Богуславка та Ізюмське вона розпочалася для всіх мешканців з 7 жовтня. А з Боровій оголосили обов‘язкову евакуацію з дітьми 15 жовтня.

Куди звертатися охочим виїхати:

  • 0 800 339 291 — безкоштовна цілодобова гаряча лінія БО «Координаційний гуманітарний центр» .
  • 0 800 33 92 91 або 102 — гаряча лінія поліції з питань евакуації або спецлінія поліції.
  • (093) 177 64 58 — колцентр ГО Helping to Leave. Разом з БО «Шлях України» та Харківським відділом Червоного Хреста України волонтери вивозять людей з Куп’янської, Дворічанської, Борівської, Вовчанської та інших громад. Зокрема, евакуйовують людей з інвалідністю та лежачих людей, яким необхідний медичний догляд.
  • @helpingtoleave_bot — Telegram-бот для питань з евакуації Helping to Leave.
  • 063 496 54 00 — гаряча лінія Борівської селищної ради.

Читайте також

Total
0
Share