У Франції й Німеччині вийшла документалка про Харківську школу фотографії

На французькому телебаченні у прокат вийшов документальний серіал про Харківську школу фотографії (ХШФ). Як розповіла в етері Радіо «Накипіло» продюсерка Карина Костина, коли вона потрапила до Парижу в 2022 році, у неї було потужне бажання створити документальний фільм і показати культуру України. На той момент було кілька документальних фільмів, які розвивала продюсерка. За її словами вони довго просували, обирали і обговорювали ідеї. Зрештою зійшлися на «Харківській школі фотографії»: було також важливо думати про те, що саме приверне увагу французьких глядачів і глядачок.

«У той момент вже були виставки Харківської школи фотографії, наприклад, виставка Бориса Михайлова дуже гучно прозвучала в Парижі. Тобто була підстава, чому саме ми розповідаємо. Але хотілося більше розказати не про конкретного фотографа, а про всю течію: про роботи багатьох людей, які були і досі є дотичні до цього», — розповіла Карина Костина.

Серіал називається «Харків — столиця бунтарської фотографії». Загалом він має п’ять серій тривалістю приблизно 10-11 хвилин. Хоча в серії акцентуються на темі фотографії та ХШФ, команда намагалася висвітлити у стрічці також історичний контекст та час, у якому жили митці. За словами режисерки Ольги Черних, це дало певне уявлення контексту для людей, які взагалі не мають розуміння, що відбувалося у ті часи в радянському союзі, Україні та Харкові зокрема.

«Кожна серія розповідає про певний історичний період час від початку заснування, скажімо так, Харківської школи фотографії (ми розуміємо, що це дуже розмита дата, але ми для себе виокремили дату появи гурту “Время”, коли об’єдналися разом і почали виступати як певна творча одиниця, як колектив, — з цього моменту ми починаємо відлік) і йдемо до сьогодення. Дев‘ята серія немає кінцевої дати, вона починається 2022 роком і більше присвячена тому, що роблять зараз харківські фотографи і фотографи Харківської школи фотографії в контексті сьогодення», — пояснила режисерка.

Наразі серіал доступний для глядачів і глядачок Франції та Німеччини. Втім, команда, що працювала над створенням серіалу, чекає коли серіал зможе вийти на ютубі та стане доступним для людей в Україні.

Про ХШФ

Пів століття тому вісім фотографів (група «Время») заснували в Харкові неофіційну «школу» як реакцію на догму соціалістичного реалізму. Вони породили самобутню та впізнавану візуальну мову художньої фотографії, митці показували заборонені подробиці радянської дійсності. Навчання відбувалося у спілкуванні молодших фотографів зі старшими, у кав‘ярнях замість класів. Це мистецьке середовище об‘єднало три покоління митців, які наслідують та розвивають естетичні принципи перших діячів Харківської школи фотографії.

Читайте також

Total
0
Share