Ветеранів і ветеранок запрошують викладати у школах оновлений курс «Захист України»  

У школах України ветеранів російсько-української війни запрошують вести уроки захисту Батьківщини. Учні десятих та одинадцятих класів із цього навчального року вивчають захист України за новими програмою і стандартом. Докладніше про зміни у вивченні цього предмета й ветеранський досвід у цьому напрямі ведучий Володимир Носков обговорив з експертами в черговому випуску подкасту «Пліч-о-пліч» на Радіо «Накипіло».   

Координаторка проєктного офісу при МОН із оновлення інтегрованого курсу «Захист України» й освітня аналітикиня Ірина Когут розповіла, що наразі не в усіх школах і ліцеях викладають за новою програмою.

Нову програму розробляли відповідні експерти

За словами фахівчині МОН, нову програму формували експерти у відповідних сферах — і військові, і цивільні, а також військовослужбовці з бойових підрозділів.

«Вона сучасна. Там є теми про інформаційну війну, наприклад, або дрони. Програму не перевантажено теорією, але вона дає всі базові знання, яких треба набути, щоби зрозуміти, що роблять Збройні сили України та інші структури Сил оборони, що справді відбувається під час війни», — пояснила Ірина Когут.

Програма працює за новим стандартом старшої профільної освіти. Школи самі зголошуються на участь в експерименті. Освітня аналітикиня зазначила, що є області, де майже всі громади вже працюють за новою програмою.

Курс про те, як бути громадянином

Головне завдання цього курсу — щоб діти усвідомили себе громадянами України, щоб вони на практиці побачили зв’язок особистості та країни й були мотивовані міняти суспільство на краще, а також брати участь в обороні країни.

«Цей курс насамперед про громадянську освіту та практичні навички, практичне розуміння того, що таке бути громадянином чи громадянкою, зокрема, у контексті національної безпеки», — резюмувала Ірина Когут. 

Ветеран і вчитель предмета «Захист України» Василь Чаговець, який викладає старшокласникам ліцеїв № 1 і № 2 Донецької селищної громади, що в Ізюмському районі Харківської області, розповів, що на недавньому занятті учні вивчали структуру та призначення БпЛА. Наразі школярі, у яких викладає ветеран, навчаються дистанційно, але чоловік упевнений, що неодмінно зустрінеться зі своїми вихованцями, щоби «спробувати політати на дронах».

Ветерани навчають учителів

Значну частину свого життя Василь Чаговець служив у ЗСУ за контрактом. На початку повномасштабного вторгнення пішов обороняти країну добровольцем. З першого вересня цього року викладає школярам оновлений курс «Захист України».

«Насамперед цей предмет не про те, щоб виховати з дітей якихось універсальних воїнів або солдатів. Це про те, щоб донести дітям основи про захист України, які структури належать до захисту України. Це не про те, щоби всі діти йшли до силових структур. Це широкий обсяг інформації для того, щоб діти розуміли, як це все відбувається, які структури залучено, для чого все це робиться; щоб діти мали розуміння про те, що потрібно брати участь у захисті України не тільки в силових структурах, але ще й у громадянстві», — розповів учитель. 

Ветеран і молодший сержант Михайло Купчин, якого запросили проводити тренінги до Інституту післядипломної освіти для майбутніх учителів оновленого предмета «Захист України», зазначив, що на початку жовтня вчителі вже почали викладання за новою програмою.

«Попри те, що гроші на придбання обладнання у школи ще не надійшли повною мірою, а осередки створено ще не в усіх закладах, викладачі перейнялися ідеєю викладання за новою програмою і вже впроваджують її у життя», — наголосив ветеран.

Дівчата і хлопці навчаються захищати Україну разом

На уроках захисту України дівчата та хлопці навчатимуться тепер разом. Десятикласників і одинадцятикласників ділитимуть на групи по 8–15 осіб для ефективнішого засвоєння базових навичок довійськової підготовки.

На придбання обладнання для вивчення предмета «Захист України» цьогоріч у бюджеті передбачили 1,64 мільярда гривень. Однак через велику кількість шкіл і неможливість забезпечити кожну з них окремим кабінетом захист України школярі вивчають в опорних просторах.

Крім грошей на обладнання, іще 100 мільйонів гривень передбачили на підвищення кваліфікації вчителів захисту України. Але навчання проводитимуть не тільки фахівці інститутів післядипломної освіти. У Міністерстві освіти й науки вже підготували понад сто тренерів, які мають навчати вчителів. Значна частина серед них — це люди з військовим досвідом.

Читайте також

Total
0
Share