Колаборантка на Харківщині отримала півтора року за русифікацію гімназії

Колаборантка, яка очолила гімназію під час окупації та намагалася впровадити російські освітні стандарти, отримала вирок суду. 62-річна жінка з Куп’янщини пішла на співпрацю з російськими загарбниками в липні 2022 року, погодившись стати директоркою так званої «Великохуторської гімназії», створеної окупантами на базі українського навчального закладу.

Нова «директорка» повідомила вчителям та батькам про перехід на російські освітні стандарти. Вона активно готувалася до навчального року, проводила інвентаризацію майна школи та збирала списки вчителів, готових працювати за новими правилами. Колаборантка також почала вилучати українські підручники, називаючи їх «нацистською літературою», і готувала документи для учнів відповідно до стандартів рф.

Хоча їй вдалося організувати свято Першого дзвоника, повністю реалізувати свої плани з русифікації школи вона не встигла — незабаром відбулася деокупація регіону.

Судовий процес проходив в Орджонікідзевському районному суді Харкова. Жінка повністю визнала свою провину і тепер проведе один рік і шість місяців за ґратами. Їй також заборонено займати посади в освітніх установах протягом наступних десяти років.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Читайте також

Total
0
Share