Як отримати доступні державні кредити на енергообладнання? Програми від Міненергетики 

Обов’язок кожного українця сьогодні — забезпечити себе та сім’ю теплом в умовах війни та відключень електроенергії. Міністерства України підготували доступні пропозиції, які допоможуть комфортніше пережити зиму. 

«Доступні кредити 5–7–9» 

Уряд розширив дію програми «Доступні кредити 5–7–9» на придбання енергетичного обладнання. ОСББ і ЖБК можуть подати заявку до одного з 46 банків та отримати кредит до п’яти мільйонів гривень терміном до п’яти років під 7% річних. Щоби скористатися цією програмою, необхідно звернутися до банку й надати пакет необхідних документів. Ці кошти можна спрямувати на придбання й встановлення сонячних панелей, інверторів, систем накопичення енергії та іншого додаткового обладнання.

Кредитна програма для ОСББ і ЖБК може застосовуватися разом із програмою «ГрінДІМ». Коли ОСББ і ЖБК купують сонячні електростанції чи теплонасосне обладнання, держава компенсує 70% вартості обладнання. Для участі у цій програмі необхідно подати заявку до Фонду енергоефективності. Можна отримати від одного до трьох мільйонів гривень. 

Програма діє і для бізнесу. Підприємства можуть використати кредитні кошти на придбання і встановлення газових турбін, газопоршневих і біогазових установок. Сума кредиту — до 150 мільйонів гривень, термін кредитування — до 10 років. Уряд запровадив покращення умов у звільнених і прифронтових регіонах: збільшено терміни й ліміти кредитування та знижено процентні ставки. Для інвестиційних цілей комісія становить до 1% за перші два роки та 5% за наступні роки.

Кредитування домогосподарств під 0%

Фінансова підтримка доступна для фізичних осіб, які встановлюють у своєму домі альтернативну електростанцію. Безвідсоткові кредити доступні для всіх, хто бажає придбати сонячну енергію та вітрові турбіни включно з накопичувачами енергії, відсотки з яких повністю покриває держава. Термін кредиту — 10 років. Сума кредиту — до 480 000 гривень.

Кредитування бізнесу на суму понад 150 мільйонів гривень

Це можливість для компаній, які хочуть інвестувати понад 150 мільйонів гривень у свою генерацію. Залежно від сегмента, сума кредиту може досягати 25 мільйонів євро. Термін кредиту — до 5–7 років, базова процентна ставка в національній валюті в рамках базового продукту — 13,5% річних.

Міненергетики пропонує покрокові поради. Вони допоможуть визначитися, якою послугою варто скористатися: 

  1. Насамперед визначити потребу та ознайомитися з умовами програм.
  2. Здійснити попередню технічну консультацію. 
  3. Звернутися до банківської установи. 
  4. Зробити запит до банку.  
  5. Закупити обладнання та якнайшвидше встановити його. 

Громадяни та бізнес можуть оперативно отримати відповіді на всі питання, пов’язані з енергетикою, звернувшись на урядову гарячу лінію «СТРУМ» за номером 15-49.

Читайте також

Total
0
Share