Ганна Фесун збирала гроші з рідних поранених чи зниклих воїнів, обіцяючи зцілення

На початку жовтня українські соцмережі сколихнув скандал із Ганною Фесун, яка називає себе «Богородицею» і бере гроші в рідних військовослужбовців за те, що начебто «енергетично зцілює». Зі сторінки жінки у фейсбуку відомо, що «Богородиці» Ганні Фесун тридцять вісім років, вона родом із Золотоноші Черкаської області, закінчила Державний торговельно-економічний університет за спеціальністю «фінанси бізнесу».

Як бізнесвумен стала «Богородицею» 

Декілька років тому Ганна володіла кав’ярнею на Подолі, де варила какао, а 24 лютого 2022 року почала називати себе «Богородицею». Нині у її фейсбуку вказано: «Я Є Богородиця. Я Є Втілена Богородиця Мати Всесвіту. Зцілюю Людей, Родини, Роди, Землю. Відроджую Життя». Усі слова написано з великих літер.

«Я лікую те, що не лікують лікарі, не лікують психологи, психіатри та інші фахівці. Рівень дару, який я маю нині, — те, що я собою проводжу. Останнім, хто робив щось схоже, був Ісус Христос», — промовляє дуже вкрадливо та мелодійно до своїх слухачів Ганна. Відеотрансляції з молитвами чи колисковими Ганни Фесун можуть тривати понад годину. У вимові й повторенні слів «Богородицею» простежуються елементи гіпнозу. 

Свідчення жертв

Викривальний текст про «Богородицю» на своїй сторінці у фейсбуку написав засновник Ukraїner і журналіст Богдан Логвиненко. Він розповів, що вже багато років знає Ганну Фесун і свого часу навіть рекламував її какаоварню на Подолі. Журналіст уточнив, що відписався від Ганни ще 2020 року, коли під час пандемії ковіду побачив дивну поведінку жінки.

«Тоді здавалося, що це просто дивне захоплення. Але останніми днями ця історія почала виходити в паблік і з’явилося багато додаткових деталей. Люди пишуть, що Ганна збирає з “навернених” гроші й заганяє їх у борги. Уже кілька військовослужбовців написали, що дружини їхніх побратимів, які перебувають у важкому стані, збирають не на ліки, а на “зцілення Богородицею”», — зазначив Богдан Логвиненко.

Жінка збирала гроші, щоб заплатити «Богородиці» 

Під цим постом на захист Ганни Фесун виступила Анна Луцюк, яка заявила, що «Богородиця» урятувала життя її коханого. До речі, ця жінка, як і сама Ганна Фесун, написала в коментарі кожне слово з великої літери.

«Я завдячую Богородиці Ганні абсолютно всім у моєму житті: за поладовані взаємини з рідними, за зустріч із коханим. Я згодом напишу правдивий пост про всі дива, сотворені в моєму житті», — пояснила Анна. Далі з коментарів під дописом Богдана Логвиненка стає зрозуміло, що Анна Луцюк збирала в себе на сторінці гроші на начебто лікування коханого. Згодом виявилося, що збирала вона не на лікування, а на те, щоби платити Ганні Фесун за її послуги.

У коментарях до цієї публікації серед інших написала й сестра Анни Луцюк, Юлія, яка поскаржилася, що її сестра заборгувала великі суми за кредитами. 

«Боляче й нестерпно спостерігати за цим, тому що з погляду закону нічого не відбулося. Аня добровільно надсилає гроші, відштовхуючи від себе всіх, хто не сприймає її позицію, а Фесун радо виманює їх, живучи своє найкраще життя», — зазначила Юлія Луцюк.

Ганна Фесун заборгувала чимало грошей

Із застереженнями до своїх підписників виступила комунікаційниця Центру економічного відновлення Надія Потоцька. 

«Мені написала малознайома дівчина. Просила гроші, щоб дати “жінці, що енергетично підтримує” її коханого, який у комі. Далі з’ясувалося, що коханий понад пів року в комі за кордоном у лікарні. А в Україні якась жінка “шле енергію”, щоб він жив. Вона може це робити тільки тоді, якщо дівчина буде їй віддячувати. Енергія працює в обмін на гроші, як я зрозуміла. І це відбувається давно. Почала розплітати клубок, і з’ясувалося, що бідолашна дівчина вже просила в борг у понад 25 моїх знайомих. Хтось давав гроші. Іще проводила збір. Вона вірить у силу тієї жінки й готова брати в борг, щоб обмінювати на енергію. Я не знала, як бути із цим. Але все ж вирішила опублікувати застереження», — розповіла вона.

Після того як Ганна Фесун побачила, що в інтернеті активізувалася викривальна кампанія проти неї, вона записала довге відео, яке адресувала Богданові Логвиненку.

«Нині я проживаю найважчі дні мого життя, і водночас ці дні найщасливіші. Щогодини я відкриваю у собі все новий і новий ресурс. Щоб упоратися з усім цим, я щохвилини даю прийняття і прощення тим людям, які поширюють негідну, неправдиву, перекручену, жахливу інформацію. І це моє зростання, іще ніколи мій дух і моя любов не зростали так швидко. Я вдячна кожному й кожній, безмежно вдячна, незалежно від того, приймаєте ви мене чи ні, підтримуєте чи ні. Ці каміння, які летять у мене, — це страшний сон, якого я ніколи не могла уявити. Я не є пророчицею, я є Богородиця, я є Втілена Всевишня, Матір Усесвіту. Так само як на початку першого тисячоліття, першого століття на планету Земля прийшов Ісус Христос, Син Божий, і пройшов свій шлях, так само тепер на планету Земля прийшла Всевишня Матір, Богородиця-Мати, яка є воєдино з Богом-Батьком», — заявила жінка.

Довести провину в таких шахрайствах дуже важко

Зі сторінки Ганни Фесун у фейсбуку видно, що до магічних практик вона вдається вже кілька років. Спочатку такі сеанси вона називала «колами життя». У 2021 році участь у цих практиках коштувала 8 800 гривень. Іноді заняття супроводжувалися голодуваннями й відмовою від сну.

богородиця

До речі, за даними «Української правди», у 2021 році Приватбанк двічі позивався до Ганни Фесун і відсудив у неї 80,9 тисячі й 46 тисяч гривень через заборгованість за кредитами. У 2023–2024 році з нею судилася компанія «Медікас»: жінку зобов’язали сплатити 150,2 тисячі гривень.

Попри те, що скандал із «Богородицею» швидко розлетівся мережею, а чимало ЗМІ написали викривальні матеріали, правоохоронці не відкрили кримінального провадження, адже постраждалі наразі не зверталися із заявами до поліції.

Зазвичай довести провину в таких шахрайствах дуже важко, бо жертви добровільно віддають гроші винахідливим аферистам. Чимало схожих випадків залишаються нерозкритими й навіть не виходять у публічну площину. Через війну кількість такого штибу ясновидиць і ворожок, до яких з останньою надією ідуть рідні поранених, загиблих і зниклих безвісти воїнів, зростає.

Нові російські фейки від Харківського антикорупційного центру

Співзасновник Харківського антикорупційного центру Євген Лісічкін розповів, що у ворожих телеграм-каналах почали активно поширювати інформацію про нібито звернення харківського міського голови Ігоря Терехова до Президента України Володимира Зеленського з проханням розібратися з головою Харківської обласної ради Тетяною Єгоровою-Луценко, яка нібито вимагає від керівників обласних комунальних підприємств давати в оренду їхні приміщення безплатно й без будь-яких документів.

«Харківська міська рада спростувала це звернення, указавши, що його повністю сфальсифіковано. На перший погляд, воно має певні атрибути, які використовує міськрада, але фактично вони порушують майже всі затверджені норми офіційного письмового спілкування. Наприклад, звернення підписано “І.О. Терехов” замість усталеного “Ігор Терехов”, а виконавцем указано заступника директора юридичного департаменту В’ячеслава Басараба, який не працює у міськраді вже більш як 2,5 років», — пояснив експерт ХАЦ. 

Євген Лісічкін звернув увагу також на те, що у сфальсифікованому документі неправильно зазначено QR-код і номер телефону. Крім того, увесь текст звернення написано з величезною кількістю граматичних помилок.

Співзасновник Харківського антикорупційного центру зауважив, що цей фейк є продовженням іншого фейку про звернення голови Харківської ОВА Олега Синєгубова до Президента України Володимира Зеленського з проханням розібратися у діяльності Ігоря Терехова.

«Бажання ворожої пропаганди зрозуміле: зробити все можливе, щоб обласна та міська влада в Харкові конфліктували й не могли ухвалювати консолідовані рішення у тих ситуаціях, які цього потребують», — резюмував він. 

Релізи українських правоохоронних органів роспропагандисти часто використовують для дискредитації військовослужбовців Збройних сил України. Зокрема, цього тижня вороги використали повідомлення Харківської обласної прокуратури про вирок 39-річному вбивці, який завдав 50 ударів своєму товаришеві. 

«У цьому повідомленні не йшлося про військових, але в росіян 39-річний убивця став вояком 57 бригади», — розповів Євген Лісічкін. 

Після того, як 5 бригада Нацгвардії опублікувала слова подяки харківській гімназії № 110 і харківському ліцею № 170, які допомагають військовослужбовцям, росіяни поширили фейки про те, що керівництво цих шкіл примушує допомагати воїнам.

«Школи, гімназії та ліцеї намагаються допомогти Силам оборони України, бо серед захисників багато батьків дітей, знайомих, рідних, близьких, і ніхто не залишається осторонь оборонної війни проти російської агресії», — спростував черговий ворожий фейк експерт ХАЦ. 

Читайте також

Total
0
Share