Від серпня у Харкові врятували 1 000 кажанів

Під час сезону міграції кажани дуже часто використовують відкриті вікна у будинках як місце для перепочинку, де можна перечекати день. Утім, коли нічниці залітають у відкриті вікна, то потрапляють у пастку.

«Коли вони залітають у вікна, то губляться, не можуть знайти вихід, починають стресувати. Через стрес вони подають сигнали — на галас злітаються інші рукокрилі. Якщо один кажан залітає в приміщення, то за якийсь час там уже можуть бути десять, двадцять або сто. І всі вони будуть залітати подивитися, що ж там відбувається, і самі потрапляти в пастку. Для них ці пастки смертельні: вони не можуть знайти вихід і з часом просто помирають від виснаження», — розповіла Радіо «Накипіло» фахівчиня Українського центру реабілітації рукокрилих Альона Шуленко.

У період міграції в центрі реабілітації рукокрилих багато роботи з порятунку кажанів із пасток. Але не всіх вдається вчасно визволити. Ситуацію з пастками ускладнює те, що люди виїжджаючи не зачиняють вікна або вони руйнуються внаслідок вибухових хвиль. Туди налітають кажани, люди повертаються і знаходять у своїх оселях зграю рукокрилих.

Від початку серпня працівники центру реабілітації рукокрилих врятували понад тисячу кажанів.

«У нас за ці півтора місяця було дуже багато викликів в Харкові. Що ми тільки не робили особисто. Я розрізала натяжну стелю в будинку. Там була тільки невелика дірочка для того, щоби можна було туди поставити якусь лампу. Звичайно, ж було відчинене вікно. Туди залетіли кажани й набилися під натяжну стелю. Нам довелося повністю її зрізати, щоби врятувати рукокрилих. Там, на щастя, не було жодного мертвого кажана. Але це був єдиний такий вдалий випадок», — додає спікерка.

Сезон міграції кажанів наразі добігає кінця. Узимку, як правило, працівники центру рятують кажанів, які зимують у балконах.

Читайте також

Total
0
Share