Як розпізнати ґазлайтинґ: ознаки психологічного насильства

Ґазлайтинґ — це різновид психологічного насильства, який являє собою постійне та планомірне заперечення фактів, подій, емоцій і відчуттів, що зрештою має на меті поставити під сумнів загальну адекватність людини. Ґазлайтер — людина, яка здійснює таке, — систематично й регулярно заперечує чужу реальність, знецінює чужі слова, судження, дії, емоції, відчуття та загальне бачення ситуації. Про цей вид психологічного насильства розповіла Наталія Завгородня в етері Радіо «Накипіло».

Треба зазначити, що майже будь-яка людина у своєму житті стикалася з таким явищем. Зазвичай воно непомітне, а під час регулярного повторення починає здійснювати свій вплив на стан людини та стосунки з ґазлайтером.

Розберімо на прикладах. Уявімо, відбулася конфліктна ситуація, під час якої ваш/-а партнер/-ка дозволив/-ла собі грубі слова на вашу адресу, підвищений голос та образи. Коли ви звертаєте на це увагу, то чуєте відповідь, що вам просто здалося, цього не було. Ба більше, останнім часом ви, мовляв, стали занадто чутливими. Це класичний приклад ґазлайтинґу. Інші приклади звучать так: «Усе було інакше, ти брешеш», «ти нафантазував/-ла, такого не було», «ти робиш із мухи слона», «усе ж добре, чому ти все руйнуєш?». 

Крок за кроком такі дії впливають на впевненість у сприйнятті реальності й упевненість у самих собі. Важливо пам’ятати, що в стосунках до ґазлайтинґу можуть удаватися як чоловіки, так і жінки. Це форма маніпуляції, що є дуже поширеною у токсичних стосунках.

Серед основних ознак ґазлайтинґу виділяють такі:

1. Систематичне викривлення фактів і прагнення спотворити вашу реальність. Ґазлайтер постійно намагається заперечити події та факти або подавати їх у своєму світлі. До речі, назва терміна походить від британської п’єси, що в перекладі означає газове світло. Проблема в тому, що такі постійні дії, особливо від близької людини, можуть спотворити й ваше власне уявлення про реальність. Якоїсь миті виникає думка: «Можливо, це й справді плід моєї фантазії?».

2. Результатом цього є втрата довіри до власного як внутрішнього, так і зовнішнього світу. Людині може здаватися, що вона насправді гіперчутлива або схильна до образ, або невдячна. Почуття та переживання можуть почати здаватися невчасними, неправильними й перебільшеними. Із часом людина, що перебуває під регулярним впливом маніпулятора, глобально втрачає відчуття самої себе — від того, що я хочу, до того, хто я узагалі такий або така. 

Наслідком цього є поява сумнівів у власному ментальному здоров’ї. Часто жертва ґазлайтера щиро впевнена, що їй потрібна професійна допомога, що це її психічний стан неадекватний. Доволі часто сам ґазлайтер підсаджує цю думку, рекомендуючи звернутися до психолога або психотерапевта: «З тобою все добре?», «ти поводишся дивно, я хвилююся», «може, тобі потрібна допомога?», «здається, у тебе знову нервовий зрив».

Доволі часто це поєднується зі спробою знецінити ваші успіхи й досягнення у реальному житті. Ваші самоцінність і впевненість у собі ґазлайтер теж хоче контролювати. Якщо ви обговорюєте свої взаємини з друзями, колегами чи професіоналом, маніпулятор намагатиметься відвернути вас від вашого оточення, протиставити себе їм або навіть відверто забороняти такі взаємодії.

Зрозуміло, що більш самодостатня людина, то складнішою має бути маніпуляція, спрямована на неї: «Невже це твоя робота?», «нащо ти взагалі витрачаєш час?», «це нічого не варте», «тебе тримають там, тому що ти красива».

Фіналізує все це глобальне перекладання відповідальності. Ви — джерело всіх проблем у стосунках.

Спроби конструктивно поговорити, уладнати ситуацію чи звернутися до фахівця по допомогу передбачувано знецінюють: «Навіщо це? Це ти в усьому винен/-на. Тож розберися із собою, і все буде прекрасно».

Розуміння того, що відбувається в стосунках, — перший крок до зміни їхньої якості.

Читайте також

Total
0
Share