«Мирний план» путіна: нова ІПсО від російських пропагандистів

Що сталося


росія розпочала нову інформаційно-психологічну операцію, метою якої є примус України до поступок. Фактично кремль примушує українців до миру за будь-яку ціну. Утомлене війною суспільство вводять в оману, начебто таємні переговори вже почалися і нібито росія насправді готова домовлятися, але українські можновладці не сідають за стіл переговорів. Як розмивають правду? До чого тут конспірологічні теорії? І які саме інструменти ІПсО рф використовує цього разу? Про це в новому випуску подкасту Public Talk розповіли ведучі Марія Малєвська й Сашко Бринза.

Кейс колокольцева від Дмитра Гордона


Одним із елементів нової російської ІПсО є так званий кейс колокольцева, міністра внутрішніх справ російської федерації. Український журналіст Дмитро Гордон, відомий своїми інсайдерськими джерелами, цього разу поширив інформацію про те, що владімір колокольцев начебто літав на з’їзд правоохоронців у США. В одному з нещодавніх стримів Гордон розповів такі деталі: «Потім стало відомо, що цим літаком міністр внутрішніх справ росії колокольцев приїхав на якесь засідання міністрів внутрішніх справ різних країн. Але це був відтяжний маневр. Головна мета його прильоту — передати владі США мирний план росії». 

Крім того, в етері він озвучив деякі пункти цього «мирного плану». Мовляв, росія начебто готова йти на дещо більші поступки, ніж заявляє путін. 

«Україна повинна повністю вийти з Донецької і Луганської областей. росія передасть Україні Запорізьку атомну електростанцію і Енергодар, плюс контроль за демілітаризованою стокілометровою зоною уздовж Дніпра до Чорного моря. Україна повинна взяти на себе юридично закріплені міжнародні гарантії не перекривати постачання води в Крим. Україна повинна закріпити в Конституції принципово позаблоковий статус і не вступати ні в НАТО, ні в будь-який інший новостворений альянс. Україна повинна закріпити в Конституції поняття “армії мирного часу” в розмірі 350 тисяч особового складу й мати визначений і юридично закріплений обмежений перелік озброєння. Зокрема, на думку кремля, Україна не може мати більш ніж 125 бойових літаків будь-яких типів. Крим визначають як особливу демілітаризовану адміністративну територію з подвійним підпорядкуванням і Україні, і російській федерації. Тим часом російська федерація готова до обговорення можливості передачі під контроль України Херсонської і Запорізької областей у повному обсязі», — розповів Гордон.

Блогери швидко підхопили російську ІПсО

Жодного підтвердження достовірності цієї інформації журналіст не надав. Але в соцмережах це повідомлення дуже швидко набуло неабиякого резонансу. Тож користувачі тиктоку, фейсбуку та інших соцмереж почали поширювати ці проросійські наративи з власними коментарями про те, що, мовляв, влада без нас домовляється. До прикладу, в інстаграмі молода жінка, сидячи на пляжі в Хорватії, розповідала, нібито вона знає, що все продали, здали й домовилися, а ви там сидите.

Не залишився осторонь цієї теми і Юрій Швець, який позиціонує себе колишнім кадебівцем. Він, до речі, досить часто виступає в етерах Дмитра Гордона й робить проросійські вкиди. Ютуб-канал Швеця має майже півтора мільйона підписників.

«Мирний план» від колишнього кадебівця


«Сьогодні маю для вас, я сказав би, таємну й водночас архіважливу подію. За наявною інформацією, учора із бліцвізитом до Вашингтона прибула трійця — Кулеба, Єрмак і Умєров. Цілком можливо, що це були синхронні події, пов’язані з одним і тим самим головним: колокольцев привіз таємний документ керівництву США із кремля. колокольцев нібито привіз із собою також лист від путіна. Залишається загадкою, на чому він прилетів. Знову ж таки, це важливо, тому що тоді питання інше: а що робив інший літак поруч із літаком Трампа два дні? Якщо він справді передавав, є свідчення, що так, він привіз його. Я не гарантую, що це точна копія того листа, але мені передали його 28 червня. Це мирний план», — таємниче розповідає пан Швець.

А далі він озвучує схожі пункти «мирного плану», які перелічив у своєму етері Дмитро Гордон. Тільки у Швеця ще з’являються Кулеба, Умєров, Єрмак і Орбан.

Повідомлення від Гордона і Швеця «зайшли» групам-сміттяркам


Обидва повідомлення не містять жодної конкретики. Але групи-сміттярки й анонімні телеграм-канали швидко підхоплюють цей проросійський наратив про переговори.

Такими коментарями рясніють різні соціальні мережі.

— «І тому величезну стурбованість українців нині викликає те, що переговори з путіним ведуть таємно»
— «Сам Зеленський заявив сьогодні, що він зустрівся з Орбаном. Вони переговорили щось, й Орбан поїхав до москви. Просто так він катається? Ні, подумайте. Думайте, як казав Зеленський, думайте».
— «Трамп у приватних розмовах говорить про те, скільки територій України залишить собі москва. А також каже про те, що він нині роздумує над угодою, за якою НАТО не розширюватиметься на схід. Що це означає? Що Україну та Грузію до НАТО не прийматимуть».
— «Денисе, що скажете про те, що Орбан поїхав до москви, почалися переговори? Переговори кулуарно давно йдуть, сьогодні вони в активній фазі».
— «Україна не готова відмовитися від завершення війни. А рф виступає за повне й остаточне її завершення. З такою заявою сьогодні виступив владімір путін».

Зеленський укотре нагадав незмінну позицію України щодо переговорів


Судячи з наведених вище прикладів, ця російська ІПсО неабияк вплинула на настрої українців. Люди, які постійно стресують, панікують і втомилися від війни, ладні повірити в наратив про путіна-миротворця, що готовий сідати за стіл переговорів. Тож у мережі з’явилося чимало справжніх людей, які відкрито говорять про те, що варто домовлятися.

Як же працює ця схема? Розгляньмо на прикладі російських новин. Спочатку в новинах пропагандисти озвучують одну версію, в інших новинах з’являється інша версія, наступного дня — іще одна, потім — іще. І так правду розмивають, а в людей складається враження, що дізнатися правду просто неможливо.

Нещодавно Володимир Зеленський нагадав незмінну українську позицію щодо переговорів: «Що стосується переговорів із росією, мені здається, я детально сказав: росія завтра може розпочати, до речі, не чекаючи нічого, якщо вона вийде з наших законних територій. Це просто повага до Статуту ООН».

У Харківському антикорупційному центрі прогнозують збільшення вкидів про переговори

Співзасновник Харківського антикорупційного центру Євген Лісічкін у щотижневій рубриці моніторингу російських фейків і пропаганди припустив, що в липні триватимуть спроби росіян проводити дезінформаційні кампанії для зриву мобілізації в Україні, дискредитації органів влади та просування меседжів про потребу переговорів на вигідних росії умовах, створення фейків про ситуацію на фронті. Також росіяни просуватимуть фейки навколо будь-яких важливих подій у Харкові.

За словами співзасновника ХАЦ, російський наступ на півночі Харківщини загальмувався, що привело до зменшення кількості фейків, які росіяни створювали в червні, як порівняти із травнем. Тематика пропагандистських наративів в останній місяць та останній тиждень не змінилася. Вона стосувалася намагань дискредитації українських військовослужбовців і влади на Харківщині.

Пропагандисти й далі закидають українців фейками

росіяни й далі поширюють фейкові документи, нібито підписані головою Харківської обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим. На тлі відсутності значних успіхів окупантів на півночі Харківщини пропагандисти починають вигадувати перемоги.

Наприклад, вони поширюють інформацію про захоплення сіл, які армія російської федерації повторно окупувала ще 11 травня. Або взагалі повідомляють про захоплення села, якого немає. У червні російське міністерство оборони заявило про нібито захоплення села Тимківка Куп’янського району. На мапі України такого села немає. Населений пункт зник іще за совєцьких часів, розповів «Суспільному Харків» речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин. Іще рік тому росіяни активно звітували про окупацію Синьківки, проте так і не змогли її захопити.

російська пропаганда  надалі використовує тактику перекладання провини за обстріли з десятками поранених цивільних на українських військовослужбовців. У соціальних мережах росіяни поширювали фейк про удар по житловому будинку на проспекті Гагаріна 22 червня. Пропагандисти стверджували, що характер руйнувань указує на влучання боєприпасу із заходу, тобто з боку позицій Збройних сил України. 

Про беззаперечні докази спроб росіян перекласти відповідальність за свої злочини на Україну розповів військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. Він пояснив, що окупанти публікують відео зруйнованого будинку, закриваючи нижню частину мапою, де зазначено місце влучання і нібито точку з розташуванням українських вояків, відповідальних за удар. Експерт додав, що КАБ потрапив не в саму будівлю, а поряд із нею, і від потужної вибухової хвилі обвалилася цегляна стіна на третьому поверсі. Але чому вони зробили саме так, що майже повністю ховається нижня частина відеозапису? Відповідь проста: тому що там за десяток метрів вирва від бомби, що прилетіла, і прилетіла вона не із заходу на схід, у стіну будинку, а зі сходу на захід, на дорогу, пояснив Коваленко.

Операція «Мир» — це робота російських спецслужб

«росія розпочала інформаційну операцію “Мир”, метою якої є розмивання української формули миру в інфопросторі Заходу, Глобального Півдня та України. От перші ознаки цієї операції — вкидання плеяди фейкових мирних планів із різними пропозиціями й конспірологічною теорією про те, що таємні переговори розпочалися», — підсумував керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко. 

Як зазначив експерт, на цьому етапі будь-які пропозиції — це історія про роботу служби зовнішньої розвідки росії та їхніх контактів із відповідними відомствами в деяких країнах.

Тож усі ці розмови про мирні плани й пункти — це все білий шум. Скільки років триває російсько-українська війна, а методи російських пропагандистів незмінні. Експерти вкотре закликають довіряти офіційній інформації в ЗМІ, а не Юрієві Швецю та іншим людям, які у своїх повідомленнях не зазначають джерел інформації.

Читайте нас у Вайбері: посилання на канал.

Читайте також

Total
0
Share