ФАБ-500: чим російська армія обстрілює Харків

російська армія почала бити по Харкову ФАБ-500 з УМПК — фугасними авіаційними бомбами з універсальним модулем планування та корекції. Мало не щодня авіація агресора випускає бомби по Харкову з бєлгородської області. Двадцять сьомого червня експерти та слідчі вперше підтвердили застосування росією по місту модернізованої ФАБ-500. Того дня поранень дістали п’ятеро людей. Наслідки могли б бути гіршими. Одна з бомб не здетонувала. У новому епізоді подкасту «Особова справа» на Радіо «Накипіло» Тетяна Федоркова розповіла, чим росія почала обстрілювати Харків і що українська армія готує у відповідь.

Двадцять сьоме червня. Харків, селище Жуковського. Дві російські авіабомби влучають у приватний сектор. Одна — у землю, друга — пробиває стіну дому та приземляється у ванній кімнаті. П’ятсоткілограмову авіабомбу дістають вибухотехніки. Десятирічний хлопчик, який був у будинку в момент удару, уцілів. П’ятеро людей дістали поранень. Усі — цивільні.

Керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков сказав, що, як і в попередні рази, для атаки мирних жителів ворог використав літак Су-34, який із населеного пункту майський бєлгородської області запустив два ФАБи з універсальним модулем планування та корекції. Ці боєприпаси прилетіли в Київський район. Руйнувань зазнали три приватних будинки, приміщення вищого навчального закладу і районного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Після балістичних і крилатих ракет, «Іскандерів», їхніх північнокорейських аналогів, керованих боєприпасів Д-30 росія модернізувала фугасні авіабомби.

«Прокурори та слідчі встановили, що 27 червня російські війська вперше використали по Харкову ФАБ-500», — підтвердив пан Фільчаков.

У неділю, 30 червня, окупанти вдарили знову. І знову ФАБ-500. Об’єктом удару агресора цього разу став термінал «Нової пошти». Смертельних поранень зазнав водій вантажівки, а ще дев’ятеро людей дістали ушкодження.

Після того як окупанти модернізували фугасні авіабомби, додавши до них модуль із крилами й навігацією, вони почали долати більшу відстань — до 70 кілометрів.

Який вигляд має модуль бомби в повний розмір — на каналі Армія TV наприкінці квітня показав ветеран Сергій Місюра.

«Універсальний модуль планування і корекції — ось такий вигляд він має без російської авіабомби, якою, наприклад, могла бути ФАБ-500 або ФАБ-250. Під радіопрозорим матеріалом розміщено сам модуль “Комета”, який зв’язує його із супутником GPS і допомагає скерувати в ціль. Так розкладаються крила, знизу розміщено бомбу, задні підкрилки також регулюються», — пояснює колишній військовослужбовець. 

За його словами, модуль бомби заввишки сягає метр дев’яносто, а розмах крил — два з половиною метра.

Вибухова хвиля фугасних авіабомб потужна. Унаслідок удару по проспекту Гагаріна знесло два поверхи будинку. Про значні руйнування у терміналі «Нової пошти» розповів співзасновник групи компанії «Нова» В’ячеслав Климов.

«Досить сильно постраждав термінал. Знищено 13 автомобілів, які на момент удару стояли саме в цьому дворі. Працівники сортувального центру спустилися в укриття. Але водії наших партнерів-перевізників були у дворі зі своїми автомобілями. Серед водіїв наших перевізників — один загиблий і вісім постраждалих», — зазначив пан Климов.

Речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко розповів, що останні тижні росіяни використовують ФАБ-250 і ФАБ-500 з УМПК. Це 250-кілограмова та 500-кілограмова авіабомби, які розробили для скидання з літаків. 

«Вона є вільнопадаючою, але за допомогою модуля УМПК до авіабомби приєднують іще крила й реактивний двигун. Після цього вона може долати приблизно 70–80 кілометрів», — пояснив речник обласної прокуратури. 

У 250-кілограмовому боєприпасі міститься 100 кілограмів вибухівки, у 500-кілограмовому — орієнтовно 200 кілограмів вибухівки. 

Відмінності між ФАБ і УМПБ Д-30 (універсальним міжвидовим плануючим боєприпасом) у тому, що останній можуть запускати як із літаків Су-34, так і з реактивних систем залпового вогню, як-от «Смерч». А ФАБ-250 і ФАБ-500 з УМПК запускають тільки з літаків і за допомогою модуля GPS по координатах здійснюють наведення. Ворог почав використовувати УМПБ Д-30 у березні 2024 року. Відтоді майже щотижня по Харкову використовували цей боєприпас. А два тижні тому почали застосовувати ФАБ-500 і ФАБ-250 з УМПК. На думку пана Чубенка, це свідчить про те, що росіяни або тестують новий вид озброєння, або в них просто закінчилися запаси УМПБ Д-30.

Боєприпас на базі ФАБ є доволі недорогим супроти інших видів озброєння. Середня вартість ФАБа з УМПК або УМПБ Д-30 — 30–50 тисяч доларів. 

«На складах у росіян десятки тисяч таких авіабомб. Це дає ворогові змогу модернізувати й запускати їх із території рф на відстань 70–80 кілометрів», — резюмував Дмитро Чубенко.

Окупанти не шкодують авіабомб. Тактична авіація агресора регулярно б’є по Харківському, Куп’янському та інших напрямках. Ворожі КАБи знищують інфраструктуру й житло сіл і міст не тільки Харківщини. Льотчики російської армії скидують бомби й по власній території. Документ окупантів, який перехопила українська розвідка, свідчить про щонайменше 38 скидів авіабомб у бєлгородській області. На ці дані посилається The Washington Post.

«Щонайменше 38 бомб, які сприяли нещодавньому територіальному просуванню росії, упали на бєлгородську область на кордоні з Україною в період із квітня 2023 року по квітень 2024 року. Хоча більшість із них не затримували. Більшість бомб знайшли цивільні: лісники, фермери або жителі навколишніх сіл. Здебільшого міністерство оборони росії не знало, коли запустили бомби, тому деякі з них могли лежати там по кілька днів», — ідеться в матеріалі видання.

Кількість воєнних злочинів російської армії на Харківщині зростає щодня. У червні, за даними міської ради, Харків обстрілювали 22 рази. Агресор випустив по місту 19 боєприпасів УМПБ Д-30, сім ФАБів-250 і 500 та одну ракету.

За інформацією міського голови Харкова Ігоря Терехова, у червні загинуло шестеро харків’ян, іще 92 людини дістали поранення. 

«Єдине, що може дати нам захист від цих загроз, — це сучасні системи протиповітряної оборони», — наголосив мер.

Дозвіл міжнародних партнерів на удари по цілях у росії сприяв зупиненню повторного наступу агресора на півночі Харківщини, що розпочався 10 травня. Це підтвердив засновник підрозділу «Кракен» Костянтин Немічев у своєму телеграм-каналі.

— Що може зупинити російські удари з повітря?

— Протидією таким боєприпасам є їх збиття або збиття носіїв цих боєприпасів і саме літаків, які запускають їх. Нині триває робота Збройних сил України в напрямі того, щоби протидіяти цьому типу озброєння. Саме тому здійснюють запуск пілотами рф цих боєприпасів із території рф на відстані 30–40 кілометрів від лінії державного кордону, оскільки вони не підлітають ні до лінії, ні за лінію державного кордону не вилітають, оскільки знають, що протиповітряні сили можуть уразити їхній літак. А з території росії на відстані 30–40 кілометрів нині їм це безпечно, але ЗСУ працюють для того, щоб унеможливити це.

Тим часом Україна випробує аналог російських універсальних модулів планування та корекції. В інтерв’ю проєкту «Донбас. Реалії» видання «Радіо Свобода» про це повідомив начальник авіації командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов.

«Є деякі конструктивні нюанси. Треба дібрати крило, GPS-модуль, а також модуль управління. Ці роботи проводять. Приблизно за декілька тижнів ми маємо розпочати вже перші випробування перших партій українських бомб. Але поки використовуємо бомби західного виробництва — GBU-39 і GBU-62 — різних калібрів і різних бойових частин — як проникаючих, так і касетного типу. Тобто залежить від того, яка ціль. І їхня ефективність вражає. Якщо вдається подолати систему ППО росіян, то це стовідсоткове влучання в ціль», — пояснив представник командування.

А поки російський авіатерор триває. Під час підготовки цього епізоду в Харкові пролунали нові вибухи. Є поранені. З-під завалів будинку врятували дитину.

Читайте також

Total
0
Share