Що сталося з харківським FuMi Caffe

Фумінорі Цучіко — напевно, найвідоміший японець в Україні. Він народився в Токіо, значну частину життя працював держслужбовцем, був тричі одружений. Коли його третя дружина померла — впав у відчай, ледве зводив кінці з кінцями. Японець розповідав у інтерв’ю, що в якийсь момент його навіть затримували за крадіжку.

Восени 2021 року Цучіко поїхав мандрувати Європою. За місяць до початку повномасштабного російського вторгнення Фумі доїхав до України, тут відвідував місця, пов’язані з Другою світовою.

Нашу велику війну японець застав у Польщі. Побачивши натовпи українських біженців, вирішив повернутися в Україну. Спочатку він волонтерив у шпиталях, а згодом вирішив допомагати людям, які жили в харківському метро. 

У підземці Цучіко познайомився з Наталією Грама. Наталія — з Салтівки, вона працювала в ресторанному бізнесі. Разом із Фумі вони допомагали ліками та їжею жителям постраждалої Салтівки, а навесні 2023 року вирішили відкрити кафе.

Кафе відкрилося у квітні 2023 року, тоді ж зарєстрували Благодійний фонд «Фумі». Наталія очолила його.

Біля FuMi Caffe, яке відкрили в одному з кіосків на ринку біля станції метро «Героїв Праці», майже завжди були черги охочих пообідати. Відвідували його пенсіонери та й просто місцеві жителі, що через війну втратили роботу та не могли купити продукти. Пан Фумінорі активно збирав донати на цю діяльність серед японців і українців. Кілька разів спалахували скандали: Цучіко писав, що скриньки для пожертвувань і його самого не хочуть бачити великі торговельні центри міста. 

Фумінорі отримав кілька нагород від міської ради Харкова, обласної військової адміністрації, різних організацій. У серпні 2023 року японця особисто нагородив відзнакою «Національна легенда України» президент України Володимир Зеленський.

Але за рік після відкриття українка та японець побили горщики. У травні, після російської атаки на будівельний гіпермаркет «Епіцентр» у 200 метрах від FuMi Caffe, на сторінках фонду з’явився заклик донатити японо-українським волонтерам.

Через пару тижнів пан Фумі опублікував обурений пост, в якому заявив, що більше не братиме участь у роботі кафе. Згодом і Наталя, і Фумінорі обмінялись десятками звинувачень у соцмережах. Між собою особисто вони не спілкуються, у кожного — власна армія прихильників, які захищають їх у коментарях. 

Ми намагалися розібратися в претензіях, які висувають одне одному Фумінорі Цучіко й Наталія Грама.


Наталія звинувачує Фумі, що він залишив кафе без грошей

Фумінорі каже: наприкінці квітня поїхав до Японії зняти гроші з рахунку Patreon, щоб оплачувати роботу кафе. За його словами, зробити це можна тільки в Японії. Судячи зі скріншотів на його сторінці, на Patreon в той момент було понад 36 тисяч доларів.

Згодом Фумінорі дізнався, що Наталія створила власний акаунт і збирає гроші, а також планує відкрити ще одне кафе у Києві.

«Вибачте, чому я должна бігати за паном Фумінорі Цучіко, випрошувати? Коли ми відкривалися, ви давали мені повну відповідальність, що будете це спонсорувати через японських прихильників. Але я в такому стані опинилася, що сама ці питання должна була вирішувати. Тому я почала виставляти свої реквізити на сторінках, офіційні реквізити мого офіційного фонду, де є тільки я, його власниця», — коментує Грама.

Фумінорі стверджує: коли поїхав в Японію, відправляв Наталі гроші на роботу кафе.

«Я не розумію, чому вона говорить такі брехливі речі, які легко спростувати. Невже це український менталітет? Адже на фотографіях я можу показати все, що відправив», — каже Цучіко.

На скриншотах, які демонструє Фумінорі, є один рахунок фонду, який він публікував до цього у власних соцмережах. Також не змінилося посилання на сервіс для донатів GoFundMe. Але при цьому рахунок PayPal змінений із [email protected] на [email protected]

Також додана банка Monobank. На момент публікації банка заблокована. Уперше її опублікували 3 травня на сторінці FuMi Caffe. У дописі Наталя просить допомогу для фонду. Один із коментарів під постом написаний 3 травня 2024 року з акаунту Фумі:

«Я хотів би вибачитися перед усіма нашими прихильниками за те, що спричинив цю ситуацію, це поза моїм контролем. Спасибі вам за підтримку».

Фумінорі звинувачує Наталію в нецільовій витраті грошей

Японець зазначає, що Наталя за гроші від зборів придбала коштовні речі: iPhone 14 Pro за 47,5 тисячі гривень у 2023 році та Lenovo Gaming Note PC за 37 тисяч гривень. Також жінка нібито купувала його коштом сигарети.

За словами Фумінорі, він довіряв Наталії, тому віддав їй ПІН-код від банківської картки та дозволяв користуватися нею для потреб кафе. На початку скандалу адвокат японця звернувся до бухгалтерки фонду з проханням надати чеки. Фумінорі каже: бухгалтерка відмовилась це зробити.

«Якщо Наталя заявляє, що все належить їй, я б хотів, щоб вона показала усі чеки. На них написано, що оплата була здійснена з моєї картки. Це покупка техніки. Наташа кладе гроші у кишеню. Я чув багато історій, як японські організації, що допомагали українцям, були обдурені волонтерами», — свариться японець.

Наталія не сперечається, що коштом донатів з Японії купила телефон і ноутбук. Утім, каже: техніка потрібна їй для роботи у фонді, а покупки вона робила разом із Фумі.

«Як я могла з його рахунків купити собі айфон? Тим більше, він куплений у вересні 2023 року. Він що, тоді не побачив, що я в нього вкрала карту, пішла, купила собі айфон і непомітно почала користуватися? Перед тим я так само, мабуть, зробила із ноутбуком? Я перепрошую, у мене офіційний фонд, мені треба і ноутбук, і телефон, бо Фумінорі набридло давати свій телефон для зйомок», — каже Наталія.


За допомогою перших шести цифр номера картки, так званого BIN-номера, можна встановити банк і країну, які видали карту. Однак у чеках, якими підтверджує свої звинувачення Фумінорі, є лише перші чотири цифри картки. Тобто точно ідентифікувати, чи це японська картка, неможливо.

Незрозуміло, навіщо для адміністрування потреб кафе і благодійного фонду потрібно було купувати потужний ігровий ноутбук і одну з останніх моделей iPhone. Особливо в умовах, коли кафе і фонду постійно не вистачає грошей для роботи.


Наталія звинувачує Фумінорі, що той тримає на своїх рахунках гроші, які могли б піти на роботу кафе

Як каже Наталія Грама, усі гроші японець збирав лише на свої рахунки.

«Тільки на картки Фумі. Зараз я зрозуміла, яка це була хитрість, і це був мій мінус. Бо Фумі мені сказав: “Оскільки я більш-менш відомий, а ти українка нікому не відома, але я знаю, що ти зможеш. Будь ласка, не веди ніяких постів, нічого не афішуй. Я цим буду займатися, збирати кошти на наш заклад”», — каже Грама.

«Я поки навіть не виставляла рахунки свої. Спочатку він сказав: “Все буде добре, будуть скидати японські прихильники кошти, я тобі їх буду передавати”. Але я кажу: “У нас фонд. В Україні не можна просто так відкрити заклад, треба від когось працювати. І ми будемо показувати, що ж ми вклали в цей фонд через японських прихильників”. 

З часом я виставила, ми навіть наліпки реквізитів зробили на закладі. Але кошти… Знаєте, люди у нас лінуються вводити багатозначні цифри, тому що по номеру картки не можна на фонд скидати. Кошти майже не заходили», — додає жінка.

Ще у травні та червні 2023 року Фумінорі публікував на своїх сторінках реквізити Фонду «Фумі» та закликав на них донатити. Згідно з фінансовими звітами фонду, в 2023 році на офіційні рахунки надійшло майже 1,6 мільйона гривень. Майже 1,5 мільйона з них були витрачені. 

До відкриття кафе і реєстрації фонду Фумінорі публікував картки Наталії для переказів по Україні. При цьому японець публікував і власні рахунки паралельно з рахунками фонду. Скільки грошей було акумульовано на них — невідомо, як і те, чи переводили їх потім на офіційні рахунки фонду.

Цучіко звинувачує Наталю, що вона привласнила його кафе та ім’я


Як каже Наталія, Фумінорі сам запропонував їй відкрити кафе, знайти обладнання та персонал. Вона мала очолити волонтерську діяльність, а Фумі начебто мав бути зв’язком між Грама та «японськими прихильниками». 

За словами Наталії, перші гроші на роботу закладу дав її чоловік, який на той час воював. Японець же повернув ці кошти за пів року. Фумінорі відповідає: оскільки він не громадянин України, всі документи, зокрема контракти на оренду приміщень, оформлювалися на Наталю.

Іноземці та особи без громадянства можуть засновувати благодійні фонди в Україні, хоча процедура дещо складніша, ніж для громадян України. 

25 червня благодійний фонд перестав носити ім’я японця. Тепер він називається «Українські берегині». Приставка «Фумі» зникла з кафе на ринку на Салтівці ще раніше: її зрізав сам Фумінорі на початку літа.

Наталія звинувачує Фумінорі, ніби той викинув у смітник нагороду від військових

Як каже Грама, військові нагородили її відзнакою «Українська Берегиня», а Цучіко — орденом «Білий хрест». Згідно з даними сайту виробника цих нагород, і японець і українка отримали відзнаки 28 лютого 2024 року. Наталія говорить, що через кілька днів співробітниці кафе сказали їй, що Фумі викинув відзнаку в бак зі сміттям. Японець каже: думав, що нагорода — від католицької церкви.

«Я її отримав, як бачите на фотографії. Та я не знав, що це, просто сфотографувався з нею. Я отримував багато нагород і від президента, і від мера, мені вручали подарунки багато звичайних людей. Я ніколи не казав, що хочу якісь нагороди або медалі, мені їх просто дають. Я хочу нагодувати українських людей, які не мають що їсти та протистоять військовому вторгненню», — додає Фумінорі.


Дивно, чому Наталія, яка каже, що глибоко обурена ставленням японця до нагороди, опублікувала допис про це лише через три місяці після нагородження.

Що далі?

Наталя планує продовжувати волонтерство та роботу кафе, але вже під іншою назвою. 

Фумінорі відкриє власне кафе біля станції метро «Студентська». Він продовжує збирати гроші в торговельних центрах міста, а згодом хоче відкрити дитячу бібліотеку. Також японець пообіцяв подати на Наталю заяву до правоохоронців і до суду.

Читайте також

Total
0
Share