Чи знаєте ви, що досягнення мрії не завжди гарантує щастя?

Сучасний світ звідусюди кричить про потребу досягати успіху. Мотивація, формулювання цілей, шляхи до реалізації, бізнес-ідеї та кар’єрні здобутки — це фундамент для життя багатьох із нас і заробіток для численних коучів, бізнес-тренерів і мотиваторів. 

Що буде потім, після того як омріяна мета вже в кишені, говорять мало. Це щасливий кінець пригодницької історії, який, на превеликий жаль, може бути початком історії зовсім іншого змісту. 

Сьогодні говоритимемо про синдром досягнення мети, або синдром Мартіна Ідена, названий на честь головного героя однойменного роману Джека Лондона. Якщо зовсім коротко, то основна теза цього синдрому полягає в тому, що навіть за умови досягнення бажаної та омріяної мети не настає відчуття задоволення та щастя. Натомість людину починають переслідувати порожнеча, сум, розчарування та навіть депресія. 

Нагадаємо, що Мартін Іден — простий моряк, який закохався у прекрасну дівчину із забезпеченої родини й вирішив за будь-яку ціну стати видатним і відомим письменником, щоб заслужити увагу й любов своєї обраниці.

Героя чекав довгий і тернистий шлях, у результаті якого йому вдалося стати багатим, відомим і досягти всього, про що він тільки міг мріяти. Проте, діставши бажане, Мартін Іден почуває глибоке розчарування в людях, упадає в депресію і зрештою вкорочує собі віку.

Така історія може розгорнутися там, де прагнення і мета не були автентичними, тобто такими, які йшли від самої людини.

Підвищують ризик розвитку цього синдрому неможливість ставити перед собою нові цілі, невміння приймати себе поза соціальним успіхом, відсутність підтримки з боку сім’ї та близьких. 

Зрозуміло, що справжньою метою досягнення успіху в письменництві й фінансової реалізації для героя була неусвідомлена потреба в любові та прийнятті. Трагедія в тому, що люди типажу Мартіна Ідена не вірять у безкорисливу любов. Нібито здобути її можна, тільки ставши успішним, реалізованим і забезпеченим. Спустошення та розчарування просто-таки вбивають героя, коли він розуміє, що хвалять, звеличують, люблять і приймають не його, а його соціальну маску й досягнення. 

Що робити, щоб не втрапити в пастку соціальних сподівань і нескінченної гонитви за успіхом: 

1. Усвідомте, які безпосередньо ваші потреби й бажання, а не мрії та сподівання сім’ї, оточення або суспільства.

2. Будьте готові змінюватися, пам’ятаючи, що будь-які події в нашому житті — це перш за все досвід. Іноді важливо вміти вчасно змінити фокус уваги.

3. Регулярно перевіряйте, чи ваші бажання та мрії так само актуальні, адже наше життя зазнає безперервних і часто кардинальних змін. Риса усвідомленої людини — це вміння адаптуватися до цих змін.

4. Пам’ятаєте про важливість балансу між роботою і життям. Історія жодної людини не буде по-справжньому повноцінною, якщо в ній не знайдеться місця для сім’ї, друзів, хобі й повноцінного відпочинку. 

Депресія, на яку страждав Мартін Іден і яку не могли діагностувати за часів Джека Лондона, стала для нього вбивчою. Нині ми маємо всі можливості, щоби вчасно повідомити про потребу в підтримці та звернутися по компетентну допомогу. Немає ніяких критеріїв щастя та успіху, крім тих, які ви самі визначили для себе. Тож, якщо, досягаючи навіть найвидатніших вершин, ви не почуваєтеся щасливими, дозвольте собі шукати складні відповіді, щоб усе ж таки стати автором унікального твору — свого життя.

Читайте також

Total
0
Share