«Я хочу сказати: не можна звикати до війни», — Анна Гін

Публікуємо текст Анни Гін після обстрілу вдень 22 червня 2024 року.

пара на фоні зруйнованого будинку

«Чергова російська авіабомба сьогодні забрала життя трьох харків’ян і ще 50 людей покалічила. 

Найжахливіше слово в цьому реченні — «чергова». Воно таке рутинне, таке звичне. Воно ніколи не повинно стояти поруч зі словами «смерть» і «бомба». 

Проте події в Харкові давно припинили бути сенсацією. 

Бомб сьогодні було декілька. Одна з них потрапила в житловий будинок навпроти автовокзала. Дуже жваве місце. Субота. 

Ми були поруч, у ветеринарній клініці. Гектора вкусила якась хрінь типу овода, ми ходили до дерматолога. Удар був глухий, але вибухова хвиля прокотилася, схоже, на кілька кілометрів. 

Люди навколо здригнулися на мить… і пішли у своїх справах. 

Я помітила: ми, харків’яни, все частіше вимовляємо фразу «життя триває» та йдемо на ринок за картоплею після «ще одного» обстрілу. 

Поблизу клініки є дитячий майданчик. За десять хвилин після вибуху ми проходили повз нього. На піску смішно гралися малята, а матусі на лавочці жваво обговорювали нові краплі від нежитю. 

Ні, це не жорстокість, не байдужість і не геройство. Це емоційне виснаження, помножене на звичайний фаталізм. По суті, ми всі — смертні. Кожен, хто залишається у місті, розуміє: завтра це може бути його будинок, його близькі. 

І цією жінкою з сьогоднішніх новин «жінка миттєво загинула на зупинці тролейбуса» може бути будь-яка з нас. Завтра. 

Але я хочу сказати: не можна звикати до війни. Світ щоразу повинен почути слова: «черговий» злочин кремлівського режиму. «Чергове» некаране вбивство. «Черговий» терористичний акт Путіна та його прихильників. 

Розбір завалів завершено, повідомили наразі рятувальники. Шість людей залишаються в реанімації в надзвичайно важкому стані. Пишуть, серед них 12-річна дівчинка. 

Харків, 22 червня 2024 року. Пост для Гааги.»

Читайте також

Total
0
Share