Як стати донором крові та чому це важливо? 

Що сталося? 

Війна в Україні робить критично важливою безперервну роботу донорської системи, забезпечення донорською кров’ю. Переважна більшість хірургічних операцій неможлива без її запасів. Численні поранені військові потребують негайного переливання крові для порятунку життя. Та й цивільні люди теж, бо під час війни не припиняються пологи, лікування хронічних захворювань і травм через нещасні випадки. 


Хто може стати донором крові? 

Щоби стати донором крові в Україні, необхідно відповідати таким вимогам. 

— Вік: від 18 до 60 років. 
— Наявність паспорта громадянина України. 
— Вага: більше 50 кілограм. 
— Стан здоров’я: задовільний. Це означає, що ви не повинні мати серйозних захворювань, таких як ВІЧ, гепатит B або C, туберкульоз, сифіліс, малярія. Ви не повинні приймати певні ліки, антибіотики, аспірин протягом визначеного періоду часу перед здачею крові. Також важливо не відчувати себе хворим у день здачі крові. 


Які існують протипоказання? 

Відсутність протипоказань — крок до того, щоби стати донором. Детальну інформацію щодо переліку протипоказань можна знайти на сайті Харківського обласного центру служби крові. Ось приклади протипоказань: 

— вагітність і годування груддю, менструація,
— нещодавні операції, татуювання або пірсинг,
— перебування за кордоном протягом певного періоду часу,
— вживання наркотиків, алкогольна залежність.



Рекомендації перед донорством

Що рекомендують робити лікарі за 24 години до здачі крові: 

— Пийте багато рідини та їжте легку їжу. 
— Не вживайте алкоголь. 
— Добре поспіть. Хороший сон триває не менше семи годин.
— Не бійтеся.
— Підготуйте документ, що посвідчує особу. 


Як проходить процедура здачі крові?

У центрі здачі крові вам проведуть безкоштовне медичне обстеження, аби переконатися, чи немає протипоказань. Процедура здачі крові триває приблизно 45 хвилин. На початку лікар введе катетер у вену на руці, далі — справа за новітніми технологіями. Спеціальні апарати збиратимуть 450 мілілітрів крові у спеціальний пакет. Після процедури потрібно відпочити та щось перекусити.

Щоб якісно забезпечувати компонентами крові лікувальні заклади Харкова, має бути не менше 200 донорів на день. Особливо закликають до здачі крові людей, які мають негативний резус-фактор.

Аби стати донором і врятувати чиєсь життя, приходьте за адресами:

— Харківський обласний центр служби крові: вулиця Клочківська, 366. Прийом пацієнтів відбувається з понеділка до п’ятниці з 8:00 до 15:00.
— Філія центру: ТЦ «Нікольський» (вівторок, четвер, субота з 9:00 до 14:00).

Читайте також

Total
0
Share