«Екоцид росії проти планети»: у Бостоні пройшла благодійна виставка свідчень про злочини рф проти довкілля України

У кампусі Массачусетського технічного інституту в Бостоні відбулась благодійна виставка на основі свідчень українців про воєнні злочини росіян проти довкілля. Вони збережені на онлайн-платформі Svidok.org. 

Ця подія сталася, аби привернути увагу американців до екоциду та посилити підтримку України, розповів її співорганізатор, генеральний директор AI for Good Foundation Джеймс Ходсон.

«Утримати увагу Заходу щодо війни все важче. Ось чому такі події, як ця, важливі: ми показуємо та розповідаємо історії українців. І ми заохочуємо людей, які приходять, поширювати інформацію далі та нагадувати іншим про боротьбу України, яка й досі триває», — пояснює Джеймс Ходсон.

Під час відкриття виставки до американців звернувся міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець. За його словами, за два роки повномасштабної війни зафіксовано понад 5 000 випадків екоциду проти довкілля України, що вже завдало збитків на понад 60 мільярдів доларів. 

«800 тисяч гектарів лісу нині окуповані росією, а 20% природоохоронної зони України наразі зазнають пошкоджень унаслідок російської війни. Україна є найбільш замінованою країною в світі. росіяни замінували таку частину нашої території, що еквівалентна територіям Чехії та Австрії разом. Світ зіткнувся з проблемами клімату через росію. Зараз усі наші зусилля йдуть на те, аби обчислювати збитки, які завдає росія, та відновлювати Україну», — підсумував міністр. 

Платформа «Свідок» уже зафіксувала сотні свідчень щодо злочинів проти довкілля. Під час заходу також бути представлені описи воєнних злочинів і випадків знищення культурної спадщини України. Ці експонати вразили присутніх. 

«Усі були вражені свідченнями та масштабами екоциду, про які заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець. Це дало змогу зрозуміти, наскільки жахливою є ситуація. Участь Заходу в збереженні довкілля та культурної спадщини є критично важливою: від військової допомоги на полі бою до поширення голосів українців, відновлення української спадщини та культури. Занадто довго росія домінувала у східноєвропейській культурі на Заході, і ми намагаємося це змінити такими заходами», — зазначила професорка університету Берклі, головна економістка благодійного фонду AI for Good Анастасія Федик.

У присутності багатьох відвідувачів, гостей були презентовані та виставлені на аукціон витвори мистецтва майстрині петриківського розпису Катерини Криволап, художниць Вікторії Сокіл та Ольги Рондяк, ткачині гуцульських гобеленів Олександри Стецик. У підсумку вдалося зібрати 10 тисяч доларів, ці кошти підуть на потреби спецпідрозділу ГУР KRAKEN. 

Організувати захід допоміг ансамбль українського народного танцю Массачусетського університету, його учасники виконали номери унікальних національних танців. 

Раніше заходи відбулися в Нью-Йорку та у Вашингтоні. Організатори прагнуть і надалі поширювати свідчення українців про війну росії у форматі виставок у США та в Європі.

Svidok.org — захищена соціальна неприбуткова платформа, яка зберігає спогади українців про війну. Її створили українські IT-фахівці за підтримки фундації AI for Good.

Платформа співпрацює з Міжнародним кримінальним судом, Офісом Генпрокурора та передає їм свідчення про воєнні злочини. Метою платформи є також і міжнародний розголос щодо війни росії в Україні, аби зміцнити підтримку партнерів.

Зберегти спогад можна через Telegram-бот @SvidokNoteBot або на сайті Svidok.org за умови попередньої реєстрації. 

Далі можна робити власні анонімні дописи. Це можуть бути спогади про те, як людина пережила обстріли чи стала свідком руйнування, як отримала поранення, пережила окупацію, враження про вимушену евакуацію, волонтерство, адаптацію до життя без електроенергії, навіть роздуми чи творчість. До тексту можна додавати фото й відео. 

До платформи вже долучилися 4 000 українців. Ось кілька спогадів, які зберегти люди.

«…Багато військової техніки зайшло до Красного, Чернігівської області, аж земля дрижала. Вистріли ставали все потужнішими, а ми все більш наляканими. Потім майже жили в погрібі (слава Богу, що є погріб!). Літак “орків” постійно літав над хатами, таке враження, що торкався дахів. Потім почав скидати бомби. Так вбило нашого односельчанина Романа, його батька і брата контузило. Потім артилерією нас закидали, авіабомбами… Жінка та двоє діток підірвалися на міні, намагаючись виїхати з Красного. Ми опинилися в якомусь кошмарі: до Чернігова не виїхати, і в сторону Києва вже не виїхати… Бачили, як хати горіли по селу, тварини бігали зі скляним поглядом, це було дуже моторошно», — поділилася жителька Чернігівщини. 

«У березні 2022 року я стояв на вулиці в черзі з кількох тисяч чоловік до магазину, до якого можна потрапити лише по одному, бо лякались крадіжок. Стояв від ранку до вечора, раз за разом тікаючи до підземного метро від обстрілів зі ствольної артилерії та “градів” з “ураганами”. Тоді на таке не було сирен: почув вибухи — і тікаєш у метро. Я бачив пожежі, які день зміняли на ніч від чорного диму. По скупченням людей теж стріляли, саме біля продуктових магазинів я побачив перші в житті трупи. В один із таких днів, поки перебував під обстрілами в пошуках їжі, снаряд прилетів до моєї квартири на другому поверсі. Її наскрізь пробило шрапнеллю разом із броньованими дверима, будь я там — був уже небіжчиком», — згадує очевидець з Харкова. 

Ці свідчення разом з іншими передані до Міжнародного кримінального суду та до Офісу Генпрокурора, розповіла Олена Кук.

«Ми напряму контактуємо з представниками МКС щодо передачі свідчень українців про злочини рф під час війни. Деталі передачі свідчень конфіденційні з міркувань безпеки. Варто сказати, що трибунал виявляє великий інтерес до персональних історій», — зауважила вона.

Директорка з комунікації проєкту наголошує: платформа має кілька рівнів захисту, що дозволяє зберігати анонімність дописувачам. Розробники закрили особисті дані користувачів із міркувань безпеки. Лише розслідувачі можуть з ними сконтактувати через спеціальний аккаунт і лише з дозволу людини. Додатково створили механізм фіксації спогадів для українців, які перебувають на тимчасово окупованій території. 

«Якщо людина перебуває на окупованій території, вона може поставити спеціальну помітку. Тоді її допис опублікують, коли їй вже нічого не загрожуватиме» , — пояснила менеджерка з технічних питань Юлія Токарчукова.

Платформа надійно захищена від кібератак. Сервери, які зберігають спогади, розташовані в Німеччині й США, тож росіяни не можуть провести пряму атаку і стерти дописи.

«Часто дописи українців у соцмережах блокують, вони губляться у потоці інформації. До прикладу, нині складно знайти деякі знамениті фото й відео від 24 лютого, не кажучи вже про 2014 рік. А це важливо зберегти, аби росія не змогла маніпулювати фактами, аби все, що ми пережили, не було марним. Тому хочемо зберегти історію кожного українця на надійному порталі Svidok.org», — пояснює Олена Кук.

На платформі постійно реєструються іноземні журналісти. Є медійники з авторитетних видань: The Times, The Economist, Le Monde. Вони можуть сконтактуватися з українцями через спеціальний захищений аккаунт і використати свідчення у своїх матеріалах. 

За словами Олени Кук, розробники відслідковують активність на сторінці. Відповідно до останніх даних, на Svidok.org щодня заходять тисячі людей за кордоном. Персональні історії українців допомагають іноземцям краще усвідомити жахіття цієї війни, ніж новинні заголовки, бо щиро відгукуються в душах людей. 

Читайте також

Total
0
Share