Головнокомандувач ЗСУ розповів про наступ росії на Харківщині

Наразі російська армія зосередила основні зусилля на Курахівському, Покровському, Купʼянському та Харківському напрямках. Окрім того, проводить активні штурмові дії у Вовчанську та на підступах до Часового Яру на Донеччині, щоби взяти під контроль ці населені пункти.

«У Вовчанську наша головна задача на цьому етапі стримати ворога, завдати йому максимальних втрат та  поступово просуватись вперед для звільнення наших територій», — зазначив Олександр Сирський, відвідавши позиції в регіоні.

У районі Куп’янська тривають жорстокі бої. Противник намагається прорвати оборону українських військ з двох напрямків. За словами Головнокомандувача ЗСУ, нині там головне завдання — зупинити ворога і примусити його перейти до оборони. 

«Моя задача — забезпечити цей напрямок достатньою кількістю боєприпасів та боєздатними резервами, що дозволить значно зміцнити оборону. Попри всю складність ситуації, у нас є шанси змінити обстановку на нашу користь. І сили оборони роблять для цього все можливе.

Хочу відзначити ефективну роботу більшості командирів та штабів. Командири наших підрозділів у повному обсязі володіють обстановкою, вміло застосовують усі види озброєння, особливо ударні дрони всіх типів. А також дякую за стійкість і мужність солдатам, сержантам та молодшим офіцерам», — зазначив Сирський. 

На Харківському напрямку росія концентрує головні зусилля та намагається просуватися в бік населених пунктів Глибоке — Липці. Але не має успіху та зазнає втрат.

На інших напрямках росіяни наступають для того, щоби розтягнути лінії активного фронту та не допустити перекидання наших військ на інші ділянки. 

«У цілому ситуація залишається складною внаслідок високої інтенсивності бойових дій та широкого використання противником бронетехніки, застосування значної кількості керованих авіаційних бомб», — додав Головнокомандувач ЗСУ.

Евакуація місцевих жителів

На Харківщині за добу ворог застосував приблизно 40 керованих авіабомб. Під ударами опинилися зазнали Вовчанська, Липецька та Старосалтівська громади. Також влучання чотирьох російських КАБів зафіксували у Куп’янській громаді, сказав у телемарафоні Олег Синєгубов.

Рада оборони області розгляне рішення щодо оголошення примусової евакуації родин з дітьми у трьох селах Золочівської громади: Олександрівки, Тимофіївки та Відродженівського. Вони розташовані максимально близько до потенційної лінії фронту та постійно потерпають від обстрілів.

«Певне накопичення військ (на кордоні з боку рф — ред.) ми спостерігаємо, однак за нашою інформацією, ці війська будуть використані саме на Липецькому та Вовчанському напрямках, тому що там наші воїни досить активно завдають ураження російським окупантам і ті, щоби не спиняти наступальних дій мають поповнювати резерви. Утім, маючи певну інформацію щодо Золочівського напрямку, який так само може бути пріорітетним для росіян, ми вже прийняли рішення місяць тому щодо обов‘язкової ситуації», — сказав Синєгубов.

На Харківщині горять 3 400 гектарів лісів у Вовчанській, Куп’янській та Ізюмській громадах. Рятувальники зафіксували п‘ять осередків вогню. Пожежі спричинені, зокрема, ворожими обстрілами.

«Підрозділи ДСНС стоять на сторожі тих населених пунктів які є на шляху вогню. Заходити всередину лісових насаджень неможна, оскільки там заміновано боєприпасами, і всі пожежі супроводжуються детонацією снарядів».

Наступ росії на Харківщині: дані Генштабу станом на 14:00

На Куп‘янському напрямку окупанти збільшили інтенсивність штурмів. Противник атакував сім разів позиції українських підрозділів неподалік Синьківки, Степової Новоселівки, Стельмахівки. У напрямку Чернещини та Дружелюбівки тривають бої. Про це повідомив генштаб ЗСУ.

На Харківському напрямку росіяни скинули п’ять керованих авіаційних бомб у район Охрімівки та одну – на Вовчанськ. Також, били некерованими авіаракетами по Ветеринарному.

Українські військові відбили дві атаки ворога в бік Липців. Станом на 14:00 в районі Вовчанська тривають три бої. 

Читайте також

Total
0
Share