Як працювали екстрені служби на згарищі «Епіцентру», «Фактор-друку» і бісквітної фабрики в Харкові

Дні жалоби в Харкові стали звичним явищем. Постійні ракетні обстріли росіян не дають людям змоги навіть оплакувати загиблих. Масових жертв настільки багато, що журналісти не встигають фіксувати всі історії. 

Двадцять сьоме травня в Харкові оголосили днем жалоби. Цього разу — за загиблими внаслідок російського обстрілу гіпермаркету «Епіцентр». Тоді два авіаудари забрали життя щонайменше 19 людей. Третій КАБ, випущений ворогом по масовому скупченню людей, не розірвався. Інакше жертв було б значно більше.

Ведучі Тетяна Федоркова й Володимир Носков у новому випуску подкасту «Герої Харкова» на радіо «Накипіло» розказали, як працюють поліціянти, рятувальники та криміналісти на згарищах, рятуючи й шукаючи людей та ідентифікуючи їхні рештки.

Тижнева хронологія обстрілів цивільних у Харкові

Цього понеділка, 27 травня, ворог здійснив атаку на Харківську бісквітну фабрику й підприємство, яке виробляє сільськогосподарську техніку. Унаслідок цього загинула 47-річна жінка, а ще 11 людей дістали поранення. 

Минулої суботи, 25 травня, росія влучила в будівельний гіпермаркет «Епіцентр». Унаслідок цієї атаки по цивільних загинуло щонайменше 19 людей, понад 40 осіб зазнали поранень. 

Двома днями раніше, 23 травня, через російський обстріл згоріла типографія «Фактор-друк». Тоді загинуло семеро працівників, 21 людина дістала поранення, а 50 тисяч книжок було знищено. 

Напередодні тієї трагедії, 22 травня, росіяни атакували житловий масив Олексіївка. Унаслідок обстрілу водій тролейбуса втратив ногу, а ще 10 людей зазнали поранень різної складності. Хронологію атаки росії по цивільних жителях Харкова можна продовжувати.

Якщо раніше харків’яни пояснювали удари по цивільних об’єктах міста бажанням ворога сіяти паніку серед містян, то нині люди не сумніваються, що росіяни прагнуть зробити з Харкова депресивний регіон і пустку.

російська пропаганда відверто бреше про удари по цивільних

Чимало історій загиблих залишаються не написаними: іноді таких людей занадто багато, деколи рідні в шоковому стані не бажають розповідати… Журналісти намагаються етично висвітлювати історії про жертв російських атак, приховуючи обличчя в кадрах і з етичних міркувань не публікуючи фотографій тіл людей. 

Зрозуміло, що росіяни використовують атаки по цивільних об’єктах у власних цілях, коментуючи в соцмережах і поширюючи чергові фейки про відсутність жертв серед цивільних і базування військовослужбовців в «Епіцентрі» чи інших атакованих ними будівлях.

В «Епіцентрі» загинули парафіянки храму Святого Миколая Чудотворця

Через удари військ рф по «Епіцентру» загинули парафіянки храму Святого Миколая Чудотворця — Ірина Мироненко та її 12-річна донька Марія. Чоловік Ірини Юрій вижив і нині з опіками перебуває в лікарні. Він до останнього намагався винести своїх рідних із палаючої будівлі супермаркету, але всі спроби виявилися марними.

У парафії, до якої належали загиблі, розповіли, що Ірина з Юрієм були кістяком парафії, часто приходили до храму не тільки на недільні богослужіння, але й у будні. «Вони були тими, які приносили мир через дітей до нашого храму. Вони були дуже щирими та чуйними. Від початку повномасштабного вторгнення допомагали як волонтери тут, при храмі, допомагали людям, роздавали гуманітарку. Вони були тими, які завжди випромінювали спокій і радість за цих непростих часів, що ми нині переживаємо» — так у храмі розповіли про Ірину й Марію Мироненків. 

Літній чоловік шукав сина з інвалідністю, який працював у супермаркеті

Станом на 28 травня було відомо, що серед загиблих в «Епіцентрі» — щонайменше двоє неповнолітніх. Це 12-річна Марія і 17-річний Кирило, якого змогли ідентифікувати за ДНК-аналізом.

Літній чоловік прийшов до намету криміналістів дізнатися про сина, що працював у гіпермаркеті. Хлопець, за словами батька, мав проблеми зі здоров’ям: хворе серце.

Восьмирічний Михайло, який утратив свого тата, прийшов здавати зразки ДНК. Саме завдяки біологічним зразкам цього хлопчика криміналісти ідентифікували фрагменти тіла його батька Олександра. Чоловікові було 38 років. Він працював у відділі декору гіпермаркету «Епіцентр» і в момент удару росіян перебував на своєму робочому місці.

Як працюють фахівці на згарищі «Епіцентру» 

Криміналіст Максим Шендрик, який працює на місці влучання, розповів, що люди приходили і здавали свої біологічні зразки, які надалі допомагали швидше ідентифікувати рештки, знайдені на згарищі.

За його словами, процес пошуку тіл дуже складний. На місці вибуху постійно працювала спецтехніка. Фахівцям доводилося просіювати попіл, щоби знайти рештки людей.

Рятувальники ДСНС розбирають завали, ризикуючи власними життями, адже будь-якої миті можливі нові атаки.

Начальник аварійно-рятувальної частини з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій Сергій Рашевський зазначив, що до рятувальної операції залучено майже 200 надзвичайників. 

«На третю добу, беручи до уваги той фактор, що в будівлі була висока температура й задимленість, ми шукаємо рештки людей. Живих там уже немає», — пояснив він. Рятувальники вручну й лопатами пересівають велику кількість будівельного сміття, намагаючись знайти хоч невеликі останки, які залишилися від згорілих людей.

Президент на згарищі друкарні записав звернення до західних партнерів

Після останніх атак ворога по цивільних об’єктах у Харкові Володимир Зеленський біля руїн типографії «Фактор-друк» записав звернення до лідерів західного світу з проханням надати засоби ППО для захисту харків’ян. 

«Для них [росіян] це задоволення — спалювати. Ми всі знаємо, з ким маємо справу. росією керують люди, які хочуть зробити нормою спалювати життя, руйнувати міста й села, розділяти народи й стирати національні кордони війною. Немає нації, що здатна зупинити таку війну самотужки. Потрібна участь лідерів світу. Я сьогодні в Харкові. Це місто на Сході України і, на жаль, дуже близько до кордону росії. Що це означає для Харкова? Третій рік постійного терору. Більш як мільйон людей у цьому місті. І щоночі, щодня російська армія обстрілює місто», — сказав англійською президент України. 

У Харківській обласній військовій адміністрації повідомили, що із 20 по 26 травня на Харківщині через російські обстріли загинуло щонайменше 30 місцевих жителів, 25 із 30 загиблих унаслідок ударів окупантів — жертви атак росії по Харкову.

Читайте також

Total
0
Share