Фейки й лякалки росії про обмеження прав в Україні

Що сталося

російська пропаганда використовує будь-який інформпривід для нових інформаційно-психологічних операцій, розрахованих на поширення паніки серед українців. 

Нещодавно таким приводом стала заявка України до Ради Європи про часткове призупинення дії в країні деяких пунктів Європейської конвенції з прав і свобод людини через воєнний стан. Ідеться, зокрема, про скасування права розпоряджатися своїм майном. Відповідний документ з’явився на сайті міжнародної організації 28 квітня, саму ж заявку подали ще четвертого квітня. Згідно із заявкою, Україна на час війни припинить дотримуватися низки положень Конвенції. 

Ідеться про те, що Україна не може забезпечити дотримання певних прав на окупованих і фронтових, прифронтових територіях, де не діють українські суди й немає фізичної можливості забезпечити певні права та свободи.

Докладніше — у свіжому випуску Public Talk на Радіо «Накипіло».

російський наратив швидко підхопили соцмережі

роспропаганда ж цю новину традиційно перекрутила, мовляв, в Україні обмежили права людини. Досить швидко цей російський наратив знайшов відгук не тільки в російському, але й в українському сегменті соцмереж. 

Зрозуміло, що частково цю тему підтримували й тиражували штучно — за допомогою ботів. Однак знайшлись і цілком реальні люди, які поширили такі коментарі: «Тут усе максимально жахливо й робиться не просто так напередодні нової хвилі мобілізації. Якщо коротко, то ви тепер навіть не маєте права на власність, права на свободу слова й думки, це все тепер офіційно», «треба тікати з країни», «я вас вітаю, тепер в Україні тотальна диктатура». 

Українців підводять до думки про беззмістовність війни

Ворожі пропагандисти всіляко підтримують наратив про відсутність різниці між диктатурою росії і правовим режимом України, плавно підводячи українців до думки про беззмістовність війни з диктатурою в умовах такої самої диктатури. Мовляв, ми тут засуджуємо їхню диктатуру та кремль, а чим наші закони відрізняються від їхніх? 

Досить часто люди, не розібравшись у юридичних моментах і формулюваннях, самі ж підхоплюють ворожі наративи й поширюють панічні настрої. Навесні 2024 року в різних соцмережах раптом почали з’являтися повідомлення: «У мене можуть відібрати житло або автівку». Дуже швидко з’являються експерти з певного питання, які на цій паніці здобувають прихильність аудиторії.

Цю тему росіяни активно використовували у 2018 році


Узимку 2018 року, коли в країні ненадовго ввели воєнний стан, російські пропагандисти так само активно використовували тему про те, що можуть забрати квартиру або машину.

Усю цю інформаційно-психологічну операцію про начебто позбавлення українців деяких прав і свобод спрямовано на розділення українців на тих, хто виїхав за кордон, і тих, хто — ні.

На цю карту росіяни та їхня пропагандистська машина ставитимуть далі, бо цей розподіл справді є. Чи не кожен має друзів і родичів, які виїхали. Ми не синхронізовані, живемо різними життями, читаємо різні джерела, по-різному бачимо одне й те саме. росіяни відчули цю доволі болючу точку. І в майбутньому, ймовірно, і далі розвиватимуть тему про привілейованих українців і тих, які потерпають від обстрілів і про них мовчать.

роспропаганда робить ставку на тих, хто виїхав


Є ще інший ракурс цієї маніпуляційної теми. Це схвалення тих, хто виїхав, і пригнічення тих, хто залишився жити в безправній країні. Тому фейк про позбавлення українців прав росіяни намагаються всіляко поширювати ще й через блогерів, які виїхали й розповіли, що не мають бажання повертатися в країну без прав.

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко заявив, що російська пропаганда хоче створити альтернативну Україну серед тих, хто виїхав за кордон. росіяни активно формують розкол між тими, хто лишився в Україні, і тими, хто виїхав. Їхня мета — розділити українців.

Відомо про проєкти ворога, який намагається зібрати лідерів думок за кордоном, серед яких і представники колишньої влади, і створити альтернативну Україну. Мовляв, ви поїхали, бо розумніші, в Україні вас усі хочуть відправити в окопи, там ваші права порушують, а держава вас принижує. «Європа вас захищає, Україна — гнобить» — ось за цією ширмою росіяни приховують свої справжні наративи про мир і легітимну владу. І, мовляв, хто, як не ви, є цими авторитетами, щоб пояснити зазомбованій частині України, що саме потрібно робити.

Зрозуміло, що серед тих людей, які не виїхали, воюють і потерпають від обстрілів, такі колаборації за кордоном викликають обурення. І, відповідно, з’являється розкол у суспільстві. 

роспропагандисти вигадали умовний Майдан

Співзасновник Харківського антикорупційного центру Євген Лісічкін розповів докладніше про те, до яких маніпуляцій і фейків росіяни вдалися напередодні. За його словами, ворожа пропаганда почала підбурювати українців, зокрема харків’ян, на те, щоб виходити на умовний Майдан 20–21 травня, бо начебто президент Зеленський утрачає в ці дати легітимність. 

Цю ІПсО не раз спростовували різні органи влади, пояснюючи, що під час воєнного стану вибори в країні не проводять і є повний консенсус серед усіх політичних сил у країні, що вибори мають відбутися вже після перемоги. 

Ворог заговорив про нелегітимну владу

Ворог намагається вкласти в голови українців, що влада в країні перестає бути легітимною, а тому виконувати закони для громадян не обов’язково. За цим ховається мета запустити повний колапс державних органів, зірвати процеси мобілізації та налаштувати ЗСУ проти політичної влади України.

Головною ж темою квітня став наступ на Харків. Інформація про Харків різко збільшилася відразу після масованих обстрілів енергетичної інфраструктури міста в березні й того, як до Харкова почали долітати новітні керовані авіабомби.

Влада вкотре наголошує, що підстав для оголошення евакуації з Харкова немає

Фейки й маніпуляції разом з обстрілами, проблемами з електропостачанням і зв’язком, на думку росіян, мали б змусити містян виїхати. Для цього поширювали фейкові повідомлення Державної служби України з надзвичайних ситуацій із рекомендаціями покинути місто спочатку до 15 квітня, потім — до 25 квітня. 

Крім того, наприкінці місяця з’явився фейк про нібито евакуацію містян, який одразу спростували в обласній військовій адміністрації. Харківський міський голова Ігор Терехов заявив, що підстав для евакуації з Харкова немає. Попри постійні обстріли, ні влада, ні військовослужбовці не бачать потреби евакуації з міста.

Тема мобілізації експлуатується і далі

Тема мобілізації не втратила своєї актуальності. Наприклад, пропагандисти поширювали фейк про те, що у 125 бригаду тероборони примусово мобілізують жінок із Харкова, які називали себе так званими загонами Терехова. 

Пропагандисти вигадали, що через харківський центр рекрутингу набрали дівчат для ведення бойових дій у міських умовах. Іще один фейк цього тижня стосувався школярів. Зокрема, у соцмережах з’явилася дезінформація, що школярів після міських змагань із кіберспорту відправляють на фронт керувати БпЛА. 

Новий фейк — «харківське підпілля»  

Крім того, російська пропаганда й далі створювала фейки, спрямовані на дискредитацію українських військовослужбовців загалом та окремо підрозділу ГУР «Кракен». Також російські пропагандисти проводили дезінформаційну кампанію про роботу так званого харківського підпілля. Мета таких вкидів — моральна підтримка прихильників окупантів у місті. Зокрема, пропагандисти вигадали, що недавно представники «харківського підпілля» начебто вбили полковника прокуратури Олександра Іванова. 

Але цей фейк легко спростували, бо полковник був не з прокуратури, а з поліції, і помер він у лікарні через поранення, яке дістав унаслідок атаки російських безпілотників по Харкову на початку квітня.

росіяни роблять усе, щоб українці вимагали переговорів

Головна мета численних російських ІПсО — примусити українців вимагати переговорів, а не воювати. «Війна немає сенсу, воювати нема за що», «є правильні українці, які виїхали, а є неправильні, які лишилися» — це все частина єдиного цілого — російської пропаганди, яка щодня полює за нашими мізками. Тому варто уважно ставитися до інформаційних повідомлень і не піддаватися на ворожі провокації. 

Читайте також

Total
0
Share