Наступ рф у Харківській області: ситуація на 14 травня

Станом на 10:00 українські підрозділи відбивають одну атаку противника на напрямку Шебекіно (рф) — Вовчанськ. Ситуація контрольована, повідомив Генштаб ЗСУ. В

Для збереження життя українських військовослужбовців провели зміну позицій в районі Лук‘янівців: росіяни вдарили десятьма керованими авіабомбами по наших позиціях. Тривають бойові дії.

На Куп’янському напрямку тривають три атаки окупантів на напрямках Вільшана – Петропавлівка, Крохмальне — Берестове, Коломийчиха — Стельмахівка, противник успіху не має. Українські підрозділи знищили танк та БМП ворога.

Про ситуацію у Вовчанську

За інформацією Генштабу, у Вовчанську прочісують міські забудови. На цьому напрямку росія втратила за поточну добу чотирьох окупантів та п‘ять одиниць озброєння і військової техніки.

Ситуація у місті стабільно важка. Вовчанськ росіяни обстрілюють з усіх видів зброї: мінометів, артилерії, РСЗВ; б’ють керованими авіабомбами та запускають дрони. Про це розповів Суспільне Харків керівник місцевої адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

13 травня внаслідок серії масованих обстрілів міста постраждали чотири людини. Пошкоджені будинки. За словами Гамбарашвілі, на ранок 14 травня інформація щодо поранених або загиблих мешканців не надходила.

У місті нині перебувають до 400 людей.

«Ще до масованих обстрілів 80-90% людей, які залишалися у громаді, це були люди похилого віку. У північній частині людей майже не залишилося. Заявки надходять, але зараз перевіряємо, чи дійсно там є люди, тому що це може бути й провокація з боку агресора, щоб ми направляли туди транспорт», — сказав очільник адміністрації.

Про мету штурмів на Харківщині та можливий наступ на Сумщині

За словами очільника ГУР, метою наступу рф на Харківщині було посіяти паніку, а також відтягнути українські сили з інших напрямків. Щоби зміцнити оборону регіону, нині перекидають війська з інших ділянок фронту.

«На цей момент наше завдання — стабілізувати лінію, а потім почати відкидати їх через кордон», — сказав Кирило Буданов в інтерв‘ю The New York Times.

За його прогнозами, атаки на Харківщині триватимуть ще три-чотири дні, після цього росіяни спробують наступати на Сумщині.

13 травня Сумська обласна військова адміністрація повідомила про евакуацію з прифронтових Білопільської та Ворожбянської громад.

«Це не примусова, а завчасна добровільна евакуація з тих населених пунктів, де значно збільшилась кількість обстрілів», — зазначив очільник ОВА Володимир Артюх.

Про евакуацію на Харківщині

З населених пунктів, які масовано обстрілює ворог, вивезли 7 023 людей. Зокрема, з Чугуївського району — 2 065 місцевих мешканців, із Харківського — 2 989, з Богодухівського — 67. Ще 1902 мешканців, за даними ХОВА, із різних населених пунктів евакуювали волонтери.

Читайте також

Total
0
Share