Фотографувала локації Сил оборони: СБУ затримала на Харківщині посадовицю університету

Слідчі Служби безпеки вважають, що інженерка одного з технічних вишів регіону збирала для росіян інформацію про оборону Харкова й області.

Підозрювана на автівці об’їжджала прифронтову територію та приховано фотографувала локації Сил оборони. Зібране вона передавала в месенджері росіянину, бойовику угруповань Південного військового округу рф, який воює під Куп’янськом.

Окупантів особливо цікавили місця базування ППО, фортифікаційних споруд, блокпостів та бронетехніки українських військ, а також маршрути руху озброєння в напрямку Куп’янська.

Зловмисниця також передавала інформацію адміністратору російського Telegran-каналу, створеного в грудні 2022 року для збору розвідданих про підрозділи ЗСУ. Слідчі вважають, що інформація була потрібна окупантам для планування та підготовки бойових та диверсійно-розвідувальних операцій на території регіону. 

Посадовицю університету затримали, коли вона вночі вишукувала можливі локації ЗСУ в Балаклійському районі. Слідчі СБУ повідомили посадовиці університету про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про переміщення озброєння, рух і розміщення ЗСУ.  Правоохоронці вирішують питання щодо додаткової кваліфікації дій жінки за фактами держзради та виправдовування збройної агресії рф.

Підозрювана перебуває під вартою без права внесення застави.

Як встановило розслідування, жінка співпрацювала з росіянами від початку широкомасштабного вторгнення. 

«До уваги спецслужб рф вона потрапила як ідеологічна прихильниця рашизму, яка у розмовах зі знайомими вихваляла кремль та виправдовувала ракетні удари по Україні», — повідомила Служба безпеки.

Читайте також

Total
0
Share