Перша в Україні мобільна аптека запрацювала на Харківщині. Ліки довозитимуть у села

Мешканці 80 населених сіл і селищ, в яких немає аптек, матимуть доступ до ліків. Їх доставлятиме мобільна аптека. Це пілотний проєкт для України.

Автівка з медпрепаратами їздитиме виключно тими населеними пунктами регіону, де немає стаціонарних аптек. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні. Інформацію про прибуття мешканці зможуть отримати від сімейного лікаря або влади. Про це пише МОЗ.

Мобільна аптека на Харківщині

«Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні для лікування медпрепарати, в тому числі за державною програмою “Доступні ліки”, тобто безоплатно або з невеликою доплатою. Сподіваюся на активну позицію та залученість інших суб’єктів аптечного ринку до цієї ініціативи в різних областях України», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час візиту на Харківщину.

Які ліки можна буде купити у пересувній аптеці?

За інформацією міністерства, там можуть відпускати лікарські засоби за рецептом і без нього. Асортимент визначатиме ліцензіат. Рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом: як електронним, так і паперовим.

При цьому заборонений продаж наркотичних засобів, психотропних речовин, а також прекурсорів (речовин, які використовуються для виготовлення цих засобів або речовин та включені до Переліку, затвердженого Кабміном).

Як функціонуватиме мобільна аптека?

Її можуть створити суб’єкти господарювання, які мають ліцензії з роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Мобільні аптеки будуть функціонувати як транспортний засіб ліцензіата. Вони зможуть функціонувати виключно у сільській місцевості, де немає стаціонарних аптечних пунктів.

На період воєнного стану пересувні аптеки зможуть працювати на прифронтових територіях та в зонах надзвичайних ситуацій.

Хто контролюватиме роботу?

Ця функція покладається на Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Інформацію про транспортні засоби, які працюватимуть як мобільні аптеки, вноситимуть до ліцензійного реєстру.

Також засновник пересувної аптеки зобов’язаний подати до Держлікслужби та органу місцевого самоврядування повідомлення про маршрут мобільного аптечного пункту. Потрібно буде зазначити пункт відправлення та кінцевий пункт призначення, у тому числі пункти завантаження/розвантаження та місце стоянки машини.

Яка ситуація з доступністю аптек в Україні?

Станом на серпень 2023 року, понад 20 000 сіл та селищ не мали аптечних пунктів. Ліки відпускали лише в 11% сіл і селищ України. У цифрах це 5 700 аптек.

4 серпня уряд ухвалив постанову, якою дозволив створювати мобільні аптечні пункти.

 

Програма «Доступні ліки»: як працює на Харківщині та де отримати безкоштовні ліки

Читайте також

Total
0
Share