Польські мітингувальники розблокували два пункти пропуску на кордоні з Україною (оновлено)

Польські фермери від сьогодні не перешкоджатимуть вантажівкам перетинати кордон у пунктах пропуску «Корчова — Краківець» та «Рава-Руська — Гребенне». 

У черзі на вʼїзд в нашу країну з польської сторони зібралося приблизно 300 вантажівок. Такі дані станом на 16:00 має Державна митна служба України. Легковики та автобуси оформлюють та пропускають у звичному режимі.

Також мітингувальники розблокували пункт перетину «Рава-Руська». Вантажівки наразі перетинають кордон у звичайному режимі в обох напрямках, повідомила Держприкордонслужба.

Загалом на в‘їзд в Україну на обох пунктах перетину очікували майже 700 вантажівок.

Що відомо про блокування пункту пропуску?

Польські перевізники почали страйк 6 листопада, заблокувавши проїзд вантажівкам на пунктах пропуску «Корчова — Краковець», «Гребенне — Рава-Руська» та «Дорогуськ — Ягодин». Від 23 листопада акція протесту поширилася й на пункт «Шегині — Медика». Протестувальники заявили, що не блокуватимуть рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, тварин або продукти, що швидко псуються.

У листопаді після початку блокади померли двоє водіїв вантажівок з України. Один — на парковці біля ПП «Дорогуськ–Яготин», інший — на стоянці поблизу ПП «Корчова-Краківець».

За підрахунками Мінвідновлення, з обох боків польсько-українського кордону були заблоковані понад 20 тисяч транспортних засобів. Асоціація роботодавців України повідомила: тільки три тижні страйку завдали понад 400 мільйонів євро збитку українській економіці, а ціни на перевезення зросли у декілька разів.

У грудні вантажівки почали перевозити через кордон залізницею. 6 грудня «Укрзалізниця» відправила перший контейнерний потяг із вантажівками.

Увечері 6 січня польські мітингувальники пообіцяли розблокувати пункт пропуску «Медика», що сполучним із українським ПП «Шегині». Тоді протестувальники з організації «Підкарпатське ошукане село» підписали порозуміння про зняття блокади із міністром сільського господарства та воєводи Підкарпатського воєводства. Натомість як пише «Радіо Свобода», польський уряд зобов‘язався виконати фінансові потреби фермерів, зокрема, збільшити обсяги кредитування на порятунок господарств та зберегти сільськогосподарський податок на рівні 2023 року.

 

Читайте також

Total
0
Share