Студенти і викладачі університету імені Сковороди виступають проти об’єднання з Каразіна

Міністерство освіти й науки України обговорює приєднання педагогічного університету імені Г.С. Сковороди до Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Про це розповів ректор педагогічного університету Юрій Бойчук.

«Це викликало обурення в нашому колективі. Ми два самодостатніх, великих університети, наш педагогічний — один з найбільших і найстаріших в Україні. Тому незрозуміло, чому саме наш університет підпадає під таку оптимізацію», — заявив Юрій Бойчук.

27 грудня у університеті імені Г.С. Сковороди провели збори колективу, на яких були присутні 367 делегатів, які проголосували проти обʼєднання вишів.

«Зробити обʼєдання в умовах педагогічного факультету, як це зараз пропонується, буде фактично неможливим. Ми втратимо свою унікальність і втратимо кадри. Будуть розформовані кафедри, освітні програми. Я думаю, що велика кількість викладачів просто не погодиться працювати в нових колективах. Незрозуміло, чому обрали один з найбільших і найстаріших університетів для цього.

І звичайно студенти проти того, щоб вчитися в іншому навчальному закладі: вони обирали Сковородинівський університет, вони проти того, щоб перебувати саме в цьому середовищі», — додав Бойчук.

За словами Бойчука, уряд має створити комісію, в яку увійдуть спеціалісти з Міносвіти, професори, ректори, представники Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Ця комісія має провести аудит і оцінку доцільності обʼєднання.

Студентство вишу також виступає проти обʼєднання університетів.

«Мені наші студенти сказали: якщо буде обʼєднання, студентське самоврядування буде тільки Каразинське, нашого університету не буде. І це велика проблема. У нас на кожному факультеті є своя студрада, яка відповідає за свій осередок», — каже голова студентського самоврядування університету Даніел Махмудов.

У Міносвіти кажуть: рішення про приєднання університетів на етапі розгляду.

«Мета об’єднання — посилити педагогічний університет через об’єднання ресурсів і потенціалів із ХНУ імені В.Н. Каразіна. Будь-яка інформація про знищення закладу освіти не відповідає дійсності.

Ми цінуємо роботу ХНПУ імені Г.С. Сковороди, його внесок у науковий та освітній потенціали українських студентів. Водночас сучасні виклики, включно із соціально-демографічними змінами в країні, потребують нових рішень.

Нині ми бачимо та вивчаємо всі аргументи колективу, студентів і випускників. Усі вони будуть обов’язково враховані під час ухвалення остаточного рішення», — заявили в Міністерстві.

Читайте також

Total
0
Share