У Харкові бракує донорської крові

Особливо потрібні негативна перша та четверта групи. Про це повідомив Харківський обласний центр служби крові.

Де можна здати кров?

Це можуть зробити тільки громадяни України у двох місцях облцентру:

  • вулиця Клочківська, 366. Графік роботи: у будні з 8:00 до 15:00, щосуботи з 8:00 до 13:00.
  • вулиця Пушкінська, 2а (ТРЦ «Нікольський»). Графік роботи: кожні вівторок, четвер та суботу з 9:00 до 14:00.

Попереднього запису немає, лікарі запрошують на донацію у порядку живої черги. З собою потрібно взяти паспорт або посвідку на постійне проживання.

Телефон: +38 095 57 047 66.

Що потрібно зробити перед здаванням:

Обов‘язково поснідайте за 2–3 години до процедури. Варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з’їсти хліб, сушку, сухарі без спецій (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м’ясо нежирних сортів. Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.

Яку їжу краще не вживати перед донацією?

  • Копчену, гостру та смажену їжу з численними спеціями краще не вживати упродовж 48 год перед процедурою.
  • Молочні продукти, у тому числі йогурти, сир, вершки, масло, а також яйця. Через мікрочастинки жиру сироватка крові стає надто густою, в’язкою, набуває каламутного вигляду. Це називають хільозом плазми.
  • Горіхи, фініки та банани заборонені з тієї ж причини.
  • Від буряка відмовитися на 48 годин перед здаванням крові.
  • Чорницю варто не їсти за 72 годин до забору крові.
  • Ковбасні вироби (сосиски, ковбасу, балик, шинку тощо).
  • Чипси, сухарики, халву, насіння, снеки, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади. Те саме про соління.
  • Солодкі магазинні напої містять шкідливі барвники. Тож їх теж варто тимчасово виключити з раціону.
  • Алкоголь, енергетичні напої не вживати за 48 годин до походу в донорський центр;

Читайте також

Total
0
Share