Свідчення українців про війну стали головними експонатами виставки у Сан-Франциско

Це партнерський матеріал

Виставку в холі Опери та Військового меморіалу в Сан-Франциско організували Консульство України у Сан-Франциско та Фундація першої леді Олени Зеленської. Подію приурочили до американського свята День подяки. Свідчення українців про війну стали головними експонатами виставки. 

Головною метою цього заходу було подякувати громадянам Сполучених Штатів за підтримку України, зауважив генеральний консул України в Сан-Франциско Дмитро Кушнерук. Організатори також прагнули розширити обізнаність американців про звірства, які росія щодня робить в Україні впродовж двох років повномасштабної війни.

Основу виставки склали десятки свідчення українців про війну, залишені на онлайн-платформі Svidok.org, ініційованою американським фондом AI for Good Foundation. 

«Надзвичайно важливо об’єднати спільноту, щоб відзначити культурну стійкість України, висвітлити індивідуальний досвід життя під час війни українців, які зараз пишуть нашу майбутню колективну історію. А також важливо підвищити обізнаність і підтримку серед наших західних союзників. Ми вдячні Генеральному Консульству України за організацію виставки спогадів із платформи “Свідок”, щоби продемонструвати, що кожен українець має свою історію, яка має бути почута»,  —  розповіла головна економістка AI for Good Foundation Анастасія Федик. 

Участь у події взяли зокрема президент Монголії 2009–2017 років Цахіагійн Елбегдорж, голова делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева, а також консули та дипломати з різних країн. Для всіх учасників відбулися перформанси українських і американських музикантів, пройшли майстеркласи петриківського розпису від української художниці Марини Маляренко.  

Це вже не перша виставка  в США на основі свідчень українців про війну. Раніше спогади, залишені на платформі Svidok.org, були представлені у Вашингтоні, Нью-Йорку та в каліфорнійському університеті Берклі. У майбутньому виставки обіцяють організувати і в інших штатах. 

Українців закликають зберігати пам’ять про війну та використовувати для цього Телеграм-бот t.me/SvidokNoteBot або ж сайт Svidok.org за попередньої реєстрації.  


 Svidok.org — це соціальна неприбуткова платформа, яка зберігає спогади українців про війну. Платформа співпрацює з Міжнародним кримінальним судом, із Офісом Генпрокурора та передає їм свідчення воєнних злочинів, залишені очевидцями. Метою платформи також є міжнародний розголос про війну росії в Україні, аби зміцнити позицію партнерів щодо підтримки нашої держави.

 

Читайте також

Total
0
Share