Польскі перевізники продовжують блокувати кордон з Україною


Польські протестувальники заблокували чотири пункти перетину, у бік України в черзі перебувають приблизно 3700 вантажівок.

Блокада найпопулярніших пунктів перетину кордону з Україною польськими протестувальниками триває вже третій тиждень. 

Вони, зокрема, вимагають повернути систему видачі дозволів для роботи в ЄС українських перевізників і дати польським компаніям доступ до системи «Шлях». Ця система дає можливість українським водіям призовного віку вільно виїжджати з України.

Польські водії часто не хочуть везти вантажі в Україну — відповідно місцеві перевізники наймають водіїв з України. І якщо такий водій заїжджає в Україну на польській фурі, то без внесення у «Шлях» він не зможе виїхати назад.

Один з організаторів протестів — Рафал Меклер, член партії «Конфедерація». Ця партія виступала за зняття санкцій з росії, а лідер партії Януш Корвін-Мікке — персона нон-грата в Україні через відвідини окупованого Криму в 2015 році.

23 листопада на стоянці неподалік пункту пропуску «Корчова-Краківець» помер вже другий український водій.

Українські роботодавці оцінюють прямі збитки в понад 400 млн євро. Непрямі — від штрафів і відмови від заключення контрактів на наступні роки можуть сягнути «мільярдів євро».

Перемовини поки що ні до чого не призвели. Український уряд заявив, що готує евакуацію українських водіїв, що застрягли у чергах.

Читайте також

Total
0
Share