Стали відомі підозрювані у вбивстві письменника Вакуленка з Ізюмщини

Правоохоронці вважають, що до вбивства дитячого письменника Володимира Вакуленка причетні двоє бойовиків «лнр». Перший підозрюваний — 33-річний командир 4-ї роти 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву «лнр» із позивним «Лев». Другий — його підлеглий, кулеметник на прізвисько «Удод».

За інформацією слідства, торік під час окупації Капитолівки бойовики «лнр» дізналися, що в селі мешкає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який виступає проти дій рф.

22 березня 2022 року озброєні окупанти приїхали до його будинку, обшукали помешкання, а потім затримали письменника та його 14-річного сина. Окупанти намагались схилити Вакуленка до співпраці з окупаційною владою. Отримавши відмову, вони змусили його зняти з себе одяг з метою виявлення тілі татуювань з українською символікою. Володимир відмовився.

Тоді російські загарбники відпустили письменника із сином, проте 24 березня повернулися, аби «затримати» Вакуленка. Також вони забрали його рюкзак із шевронами ЗСУ та «АЗОВа», який чоловік носив із собою навіть під час окупації.

За наказом командира роти «Лева», кулеметник на прізвисько «Удод» вистрелив у Володимира Вакуленка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих поранень письменник помер на місці. Його тіло з документами знайшли біля дороги поблизу АЗС на дорозі з Ізюма в напрямку Капитолівки.

Тіло письменника поховали у могилі під номером 319 на місці масового поховання під Ізюмом. Пізніше це підтвердили результати експертизи ДНК. 

Підозрювані причетні до вбивства ще трьох людей

Слідчі вважають, що бойовики «Лев» та «Удод» позбавили життя ще трьох мешканців Капитолівки: учасника АТО та двох чоловіків, яких російські загарбники затримали в лісі під час збору шишок для приготування чаю. 

«Людей утримували у погребі в антисанітарних умовах, без світла, а також систематично били палками по всьому тілу. Підозрюваних не зупинило навіть те, що одному з чоловіків було 76 років та він ледве пересувався», — повідомляє пресслужба прокуратури.

Після тортур, за інформацією правоохоронців, окупанти відвезли трьох українців до лісу в Капітолівці. Експертизи встановили, що двох українців убили пострілами з пістолета Макарова. Третього потерпілого окупанти забили ногами та руками до смерті.

«Допитані свідки розповіли, що командир роти вихвалявся перед людьми, що причетний до вбивств їхніх односельців. Але додав, що своїми руками це не робив, аргументуючи тим, що “сам боится убивать”», — додає прокуратура. 

Ще одному чоловіку, якого під час окупації затримали російські загарбники, силою засунули у рот гривню. Загарбники погрожували розстрілом, якщо чоловік прибере «кляп» із рота. Після утримування в погребі чоловіка відпустили.

Правоохоронці готуються оголосити підозрюваних у розшук. Наразі встановлено, що всі злочини «Лев» та «Удод» вчиняли разом з іншими російськими військовими.

Читайте також

Total
0
Share