Абетка антикорупційного моніторингу від Мартини Богуславець і Гліба Канєвського

Мартина Богуславець — виконавча директорка і засновниця Інституту законодавчих ідей. Це незалежний аналітичний центр, слоган якого — «Виявляємо законодавство, яке працює НЕ для суспільства». Гліб Канєвський — голова неурядової організації StateWatch, що займається громадським контролем над владою. Після 24 лютого команди Мартини і Гліба вивчають всі документи, які стосуються відбудови: намагаються просувати позитивні зміни та блокувати небезпечні й непрозорі рішення, що допускатимуть корупцію.

На ідеатоні Unlock Ukraine, який відбувся наприкінці вересня у Львові, Мартина і Гліб розповіли про перевірені інструменти антикорупційного моніторингу відбудови у громадах.

Бюджети і робочі групи

Інформацію про те, які гроші виділені на вашу громаду і на що саме, треба шукати в бюджеті та міських цільових програмах. І те, і інше можна подивитися на сайті громади. Там є дані про те, скільки коштів з міського бюджету планується витратити на відбудову і на які саме проєкти. Після цього вам потрібно зрозуміти, на які об’єкти та напрями підуть ці суми. Зараз в усіх громадах створені комплексні програми відновлення.

Якщо ви хочете бути залучені до відновлення, важливо вчасно дізнатися, коли і яким документом буде формуватися експертна група, щоб потрапити до неї як учасник від громадськості. Мартина радить товаришувати з тими депутатами, які дійсно цікавляться інтересами громади, а також «притомними» представниками профільних управлінь департаментів, зокрема управління фінансів, економіки. Вони зможуть повідомити, коли будуть розроблені проєкти, коли можна долучитись. 

«Без цього, з нашого досвіду, неможливо ефективно здійснювати моніторинг будь-яких бюджетних витрат і бути залученими в процес — що на національному, що на місцевому рівні», — пояснює Мартина.

Щоби проштовхнути реальні зміни, доєднуйтеся до офіційних робочих груп. Їх зараз існує понад 500. Таким чином ви можете подати власні, і дуже детальні пропозиції до проєкту, і за законом їх мають врахувати.

«Ти можеш скільки завгодно кричати на “Українській Правді”, в своєму місті, тебе будуть обзивати міським божевільним, поки ти не станеш членом офіційної робочої групи або не даси офіційно рекомендацій до, наприклад, програми комплексного відновлення», — коментує експертка.

Відповідно до законодавства, в цих робочих групах від 5 до 21 особи мають бути з органів влади, установ, організацій та зацікавлених сторін (в тому числі громадськості). Якщо квота не дотримана — нею можете скористатися ви.

Наступний пункт — комісії. У всіх громадах, де пошкоджений хоча б один житловий будинок, створені комісії, які відповідають за виплату допомоги власникам пошкодженого житла. Гроші на це виділяються з конфіскованим через санкції російських активів. У деяких громадах, зокрема Харківської області, комісії задля безпеки створюються онлайн.

Спочатку ці комісії були закриті, проте команди Мартини та Гліба проштовхнули через Міністерство відновлення, себто Міністерство інфраструктури, важливу зміну: в складі має бути 30% громадськості.

Розраховувати на великі публічні компанії, які запрошують долучатися до комісій, не варто: ситуація з комунікацією відновлення наразі погана, про що розповідав Отар Довженко у своєму виступі на Unlock. Тож потрібно шукати інформацію на офіційних сайтах громад, Facebook-сторінках представників місцевої влади. 

Порада від експертів: під час пошуку на сайтах міськради чи облради заглядайте в розділ «Новини». Якщо від вас хочуть щось заховати, розміщують саме там. А якщо не знаходите потрібні дані, надсилайте запит на публічну інформацію. Цей інструмент, говорить Мартина Богуславець, має стати вашим найкращим другом.

Моніторинг і аналіз публічних закупівель

Переглянути, які тендери оголосили та на які суми, можна за допомогою систем Prozorro і Spending. А інформацію про підрядників — нарити у YouControl, Опендатабот і Clarity Project. До того ж, якщо звернутися до Мартини чи Гліба, громадські організації можуть отримати безоплатний доступ до інструментів від розробників.

 

Там можна подивитися фінансові звіти підприємств, закупівлі, зв’язки з компаніями, санкційні списки. Важливо перевіряти, чи не пов’язана місцева влада чи громадські організації з російськими політиками чи олігархами, які підтримують війну — після 24 лютого СБУ завела багато кримінальних справ на такі бізнеси. 

«На перший погляд вам може нічого не сказати, що це російська фірма. Вона не буде називатися “кремль”, вона називатиметься “Рідний Край”. Треба перевіряти, хто співвласник і яка історія в реєстрі судових рішень», — пояснює Гліб Канєвський.

Де моніторити відбудову на національному рівні

Фонд ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації

Це спецфонд у державному бюджеті, з якого на відбудову пішло 62 мільярди гривень. Половина цього фонду — це конфісковані російські гроші, які були на території України. Зараз за них намагаються відновлювати об’єкти на території України. Фонд функціонуватиме і в 2024 році.

Спочатку схема роботи була така: заявки на виділення коштів могли подавати ОВА і ЦОВВ (центральні органи виконавчої влади). Робоча група розглядала б ці заявки та рекомендувала на затвердження Кабміну, а Кабмін би затверджував перелік об’єктів. Але команди Мартини та Гліба пролобіювали більш прозорий механізм. Тепер міста та громади також мають право подавати заявки на фінансування, а засідання робочих груп мають бути прозорими, з онлайн-трансляціями.

Крім того, до жовтня Міністерство зобов’язано розробити Методологію пріоритезації, на основі якої будуть обирати проєкти. Вона буде реалізована у вигляді калькулятора і дозволятиме зрозуміти, чому з двох лікарень або шкіл одна отримує фінансування, а інша ні.

Перелік поданих заявок публікується на сайті Міністерства відновлення: вкладка «Діяльність», розділ «Фонд ліквідації наслідків збройної агресії» у самому низу випадного списку. Через функцію пошуку можна продивитися заявки саме по вашому регіону. Чому важливо це моніторити? Бо туди намагаються засунути й ті об’єкти, які ракетами зруйновані не були, наприклад, реконструкція басейнів та стадіонів. 

Державний фонд регіонального розвитку

У бюджеті на 2023 рік гроші з ДФРР передані на оборону, а грошей на 2024 рік в бюджеті не передбачено. Проте реалізований механізм голосування за проєкти через Дію, що потенційно може бути використане в майбутньому.

UNITED24

Цей проєкт збирає кошти на 5 напрямків: підтримку ЗСУ (Міноборони), Фонд відновлення зруйнованого майна (Мінвідновлення), охорону здоров’я (МОЗ), освіту (МОН) і розмінування (Мінекономіки). Для розподілу коштів створені спеціальні комісії. Громадськість може моніторити роботу комісій (засідання мають бути з онлайн-трансляціями), а також розподіл коштів з рахунка. На сайтах міністерств публікуються заявки з датами надходження, додатковими матеріалами і станом розгляду.

DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management)

Це онлайн-екосистема управління відбудовою за принципом «бачать всі». До неї будуть інтегровані Реєстр пошкоджено-зруйнованого майна і Prozorro. Законопроєкт про Dream має зафіксувати, що об’єкти, яких немає в цій системі, не зможуть отримати фінансування з Фонду ліквідації збройної агресії чи міжнародних коштів. Орієнтовна дата появи — січень 2024 року. Слідкуйте за новинами!

Де навчитися всього цього?

ІЗІ та StateWatch разом із рухом «Чесно» та іншими антикорупційними організаціями запускають школу антикорупційних активістів. Навчання буде безоплатним, відберуть 25 людей за конкурсом. У пріоритеті — заявки з постраждалих регіонів, але це не є обов’язковою умовою для участі. 

Навчатимуть ефективному антикорупційному моніторингу: робити розслідування, працювати з національними медіа, користуватися інструментами, про які розповідає цей матеріал. Цитуючи Мартину Богуславець — «як зробити так, щоб місцева влада погано спала, якщо на це є об’єктивні юридичні причини і вам щось не подобається у Prozorro». Чекайте на оголошення набору на сторінках організацій ІЗІ та StateWatch у соцмережах.

Читайте також

Total
0
Share