Як велика війна змінила ринок нерухомості в регіонах України

Велика війна суттєво вплинула на ринок житла, змінивши ціни на нерухомість та призвівши до загального зниження попиту на житло, особливо в регіонах, що прилягають до зони конфлікту. Зниження попиту створило надлишок житла, що призвело до падіння цін на нерухомість. Це змушує власників і забудовників змагатися за обмежену кількість покупців.

З іншого боку, у регіонах, що віддалені від зони конфлікту, спостерігається підвищення цін через зростання попиту на житло в безпечних районах.

Інститут аналітики та адвокації розповів, як від початку повномасштабного вторгнення змінювався ринок нерухомості в регіонах України та яка ситуація зараз.

Оренда квартир

Найбільших змін зазнав вторинний ринок нерухомості. Замість того, аби продати квартиру чи будинок, люди почали здавати їх в оренду, бо пріоритети покупців змінилися. 

Перша хвиля міграції призвела до раптового попиту на житло у регіонах, які знаходяться далеко від зони бойових дій. Наприклад, у деяких регіонах Закарпаття житла для оренди критично бракувало: як квартир, так і готельних номерів.

Така ситуація напряму вплинула на ціни, які зросли удвічі порівняно з передвоєнними цифрами. Якщо у січні 2022 року однокімнатну квартиру у Львові можна було орендувати за 7 000 гривень, навесні ціна піднялася до понад 10 000 гривень, а ближче до літа — до 15 000 гривень. У грудні середня вартість однокімнатних квартир становила 16 250 гривень на місяць.

Попит на квартири-студії також зменшився, бо вони не завжди відповідали принципу «дві стіни»: у них, зазвичай, крім ванної, не було де сховатися. Зараз більш популярними є квартири для сімей із дітьми або тваринами.

Джерело: ЛУН

Купівля квартир

Навесні 2022 року вторинний ринок житла практично не існував, реєстри нерухомості були закриті. Коли вони знову почали працювати, частину продажів становили угоди, які мали укластися ще в лютому. Інші випадки – коли власники майна були вимушені продати житло за низькими цінами через фінансові труднощі або через песимістичні прогнози на майбутнє.

Минулого літа діяли обмеження, згідно з якими продати житло можна було лише через нотаріуса, який територіально перебував в області реєстрації нерухомості. Також обов’язковою була присутність власника квартири.

Згодом з’явилася державна програма доступного кредитування житла «ЄОселя», яка суттєво вплинула на ринок вторинки. Вона розповсюджується на певні типи осель, і певної дати будівництва: лише квартири у багатоповерхівках, при тому вік будівлі не повинен перевищувати 10 років. Також під програму підпадає житло у стані будівництва з 20–30% готовності. Станом на кінець 2022 року українці подали понад 15 000 заявок на отримання пільгових кредитів. 

У січні 2023 року на порталі «Дія» знову з’явилася можливість отримати витяг із реєстру про нерухоме майно та підтвердження права власності на майно. 

 

Читайте також

Total
0
Share