Ситуація на фронті: Куп’янський напрямок – пріоритет окупантів

Російські окупанти нині намагаються просунутися до річки Оскіл на Харківщині. Куп’янський напрямок важливий для загарбників, адже вони прагнуть створити буферну зону навколо Луганської області.

Про це повідомив речник Східного угрупування ЗСУ Сергій Череватий. 

Кілька місяців поспіль росіяни намагаються перехопити ініціативу. Вони вже давно сформували для цього велике угруповання військ. Зіткнення там відбувалися раніше практично щодня, проте в останній тиждень ворог вчергове активізував атаки.

«Це вже кілька місяців для них – пріоритетна ціль. Однак вона абсолютно недосяжна завдяки грамотній роботі штабів, командирів усіх рівнів, мужності, самовідданості та професіоналізму наших військовослужбовців. Головна ціль залишається незмінною — на цьому етапі захопити Донецьку та Луганську області повністю, щоби показати хоча б якісь проміжні результати, і що вони свої так звані “нові землі”, внесені до конституції окупанта, нібито вже змогли – в їхній термінології – “звільнити”», – зазначив Череватий.

За його словами, на Куп’янсько-Лиманському напрямку загарбники через великі втрати змушені маневрувати і проводити ротацію. За добу там ворог завдав 564 артилерійських удари по позиціях українських воїнів і здійснив десять авіанальотів.

Відбулося 13 бойових зіткнень у районах Серебрянського лісництва, Надії та Торського. У ході відбиття ворожих атак 63 окупанти були ліквідовані, 131 ворог отримав поранення. Знищено дві ворожі САУ, танк Т-72, БМП, бойову ремонтно-евакуаційну машину, два міномети та чотири БпЛА, бліндаж з особовим складом та чотири автівки з боєприпасами.

На інших напрямках на Сході українські оборонці впевнено йдуть уперед. Як повідомили в МО України, за тиждень звільнено понад чотири квадратних кілометри. 

Загалом на Східному напрямку зафіксовано збільшення кількості обстрілів до 7 184 за минулий тиждень. 

На Півдні за тиждень у результаті наступальних дій на деяких ділянках є просування вглиб позицій противника від лінії нашої оборони. Звільнено понад 10 квадратних кілометрів.

На Таврійському напрямку зафіксовано 4 318 ворожих обстрілів.

Наші оборонці за минулий тиждень добилися таких результатів:

  • понад 79 ударів по районах зосередження особового складу противника;
  • по 8 пунктам управління;
  • по 17 станціям РЕБ;
  • по 11 складам боєприпасів ворога;
  • знищили 24 зенітно-ракетних комплексів ворога;
  • знищили 39 із 67 іранських ударних БпЛА типу Shahed-131 та Shahed-136.

Загарбники відповідають терористичними атаками на міста, цивільне населення та аграрні порти України. Протягом минулого тижня вони завдали 39 ракетних та 334 авіаційні удари.

Сьогодні вночі рф здійснила чергову повітряну атаку на Одеську область із використанням ударних дронів типу Shahed. Нападу зазнали Дунайські порти, є пошкодження інфраструктури. Зруйновано аграрний ангар, в якому зберігалося зерно. Про це повідомила речниця Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

Пошкоджено ще кілька резервуарів для інших видів вантажів, нанесені ушкодження портовим об’єктам, кранам тощо. Постраждали чотири працівники порту.


Мапа Буданова пішла з молотка

 

Читайте також

Total
0
Share