«Коли є великі проблеми, ми маємо говорити про них жорстко, чесно і зараз». Як Нікіта Тітов привертає увагу до інклюзивності

Нікіта Тітов — художник, ілюстратор і плакатист, який багато років жив у Харкові, а нині проживає в Івано-Франківську. Він є автором багатьох робіт, присвячених опору українців російським загарбникам, і організатором благодійних аукціонів для ЗСУ. 

Нині увагу митця привернула проблема інклюзії в українських містах. Адже дедалі більше наших захисників і захисниць отримують поранення на фронті, тож громадські простори мають ставати доступними для всіх громадян.

«Я ходжу містом, дивлюся на магазини, ресторани, адміністративні будівлі — і розумію, що досі чомусь ніхто не готується. Я не можу сказати, що ніхто про це не дбає, багато людей про це замислюються, але наразі треба робити конкретні кроки», — розповідає Нікіта, чому він вирішив запустити акцію.

Задум художника — привернути увагу, наскільки вулиці пристосовані (чи, швидше, непристосовані) для людей на милицях або в інвалідних візках. Для цього Нікіта розробив серію наліпок, якими можна маркувати заклади: червону — з веселим смайликом, чорну — із незадоволеним.

«Я створив кілька макетів: найпростіших, найперших. Можливо, це занадто жорсткі кольори, але я вважаю, що коли є великі проблеми, ми маємо говорити про них жорстко, чесно і зараз».

Ми пройшлися разом із Нікітою під час його першої «перевірки» на «стометрівці» — пішохідній частині вулиці Незалежності в Івано-Франківську. Невикористаних «веселих» наліпок залишилося набагато більше за чорних.

«Коли я лежав у лікарні, потрібно було оформити деякі документи. Дистанція була десь кілометр. Думаю: не так багато, покатаюся на візочку. Та для мене цей шлях став занадто важким. Це є проблемою не тільки для Івано-Франківська, а для всіх міст України», — ділиться власним досвідом військовослужбовець Ігор, який також доєднався до акції.

Підтримали ідею Нікіти й працівники Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. У них на лікуванні за рік побувало 5 000 військових, які зіткнулися зі складнощами пересування в міському просторі.

«Наприклад, один військовий, який дев’ятий місяць у нас перебуває, вирішив поїхати до центру міста, придбати обручки. І він не міг цього зробити: через бар’єри, сходинки, які не дозволили йому самостійно дістатися до магазину», — пригадує Надія Шегда, комунікаційниця лікарні.

«Ми ані на рівні влади, ані на рівні звичайних людей не готові зустріти те, що на нас очікує. Давайте зберемося, подумаємо та почнемо робити кожен на своєму місці хто що може, хоча би трішки. І тоді може утворитися щось велике, і Перемога в тому числі», — коментує результати прогулянки Нікіта.

Щоб акція Нікіти перетворилася на флешмоб, завантажуйте макети наліпок Нікіти, роздруковуйте — і прямуйте перевіряти ваше місто на інклюзивність.   

 

Читайте також

Total
0
Share