Контрнаступ ЗСУ мотивує українців більше донатити

За перші шість місяців 2023 року на рахунки трьох найбільших благодійних фондів України надійшло 8,4 мільярда гривень. А у червні, коли розпочався контрнаступ ЗСУ, кількість пожертвувань ще зросла.

Найбільші збори — у платформи United24, це рекорд за весь час повномасштабної війни. Донати до інших фондів також помітно зросли у порівнянні з попередніми місяцями. Таку аналітику представив портал відкритих даних Opendatabot. 

Платформа United24 зібрала 5,54 мільярда гривень: це 66% від загального обсягу. На рахунки Фонду «Повернись живим» надійшло 1,81 мільярда (22%), а до Фонду Сергія Притули — приблизно мільярд гривень (12%).

Переважну більшість коштів, які були перераховані на рахунки United24, призначені на потреби ЗСУ (на оборону) — 4,93 мільярда, або ж 89% усіх отриманих цією платформою донатів. Решта 11% були зібрані на медичну допомогу та на відбудову України — 0,45 мільярда гривень та 0,16 мільярда гривень відповідно.

Саме оборонні потреби – основні також в інших фондах. 

Сума 2,4 мільярда гривень на оборону у червні — це абсолютний рекорд та майже половина від усіх донатів на оборону в першому півріччі поточного року. Попередній максимум — 2,24 мільярда гривень — було зібрано цією платформою в липні 2022 року.

Результати зборів на ЗСУ за червень у 4,8 разів перевищили показники періоду січня-травня поточного року — тоді United24 у середньому збирала на ці потреби півмільярда гривень на місяць.

Схожа ситуація у двох інших благодійних фондів. У червні на 17% зросли збори до «Повернись живим» — 0,34 мільярда проти «середньомісячних» 0,29 мільярда гривень у січні-травні.

Що стосується Фонду Сергія Притули, зростання склало аж 37%. У червні українці задонатили 0,22 мільярда гривень, тоді як протягом попередніх п’яти місяців у середньому на рахунки заходило 0,16 мільярда.

Читайте також

Total
0
Share