Депортовані сиріти повернулися під контроль України

Ще рік тому росіяни незаконно вивезли 15 вихованців КЗ «Новопетрівська спеціальна школа» Снігурівського району Миколаївської області. Наразі депортовані сиріти знаходяться не в Україні, але під контролем держави. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Вихованці спецшколи разом із законним представником опинилися в окупації з березня 2022 року. У липні окупанти примусово перемістили дітей на окуповану частину Херсонської області, а звідти в жовтні депортували їх у російське місто Анапа. Більшість із цих дітей мають статус сиріт і позбавлених батьківського піклування.

Також серед них є вихованка 16 років. Її ще до повномасштабного вторгнення усиновили громадяни США. Після завершення всіх юридичних процедур усиновлювачі мали забрати дівчину. Саме  американські усиновлювачі допомогли зробити так, щоб всі депортовані сиріти повернулися під контроль України. Коли ж дітей депортували, вони допомогли перевезти дітей у Грузію, після чого поінформували українське посольство в Грузії та інститут омбудсмана.

В Україні порушено кримінальну справу. Саме незаконна депортація дітей є першим обвинуваченням путіна у Гаазі.

Нині у Грузії вихованці Новопетрівської спецшколи проживають у комфортному будинку, дистанційно навчаються, отримують медичну допомогу. А усиновлена дівчинка возз’єдналася зі своєю американською родиною. Зараз вона має люблячих батьків, опановує мову та навчається у школі.

Спільно з профільними відомствами та закордонними представництвами наші чиновники працюють над поверненням додому всіх депортованих та примусово переміщених дітей. Україні вже вдалося повернути 385 дітей, проте попереду ще багато роботи, зауважив Лубінець.  


 

Читайте також

Total
0
Share