Стартує саміт НАТО: що чекає Україну

Сьогодні у Вільнюсі відкривається дводенний саміт НАТО. Головною темою зустрічі стане продовження військової та гуманітарної підтримки України та перспективи її вступу до організації.

Планується, що президент України Володимир Зеленський прибуде на саміт до Вільнюса в середу.

Напередодні  члени НАТО скасували вимоги Плану дій щодо членства (ПДЧ) – переліку політичних, економічних і військових цілей, яких інші країни Східної Європи повинні були досягти перед приєднанням до Альянсу. Це значно скоротить вступ України, але навряд Київ вже сьогодні або завтра отримує пропозицію членства. 

Напередодні президент США Джо Байден заявив, що Україна поки не готова до членства в НАТО. Війна з Росією має завершитися до того, як Києву буде надіслане запрошення приєднатися до Альянсу. Невоююча країна – процесуальна вимога для вступу в НАТО будь-кого. Аналітики вбачають у цьому не стільки відмову Києву, скільки впевненість Заходу у неминучу та скору Перемогу України. 

За інформацію медіа, президент США Джо Байден у кулуарах саміту НАТО у Вільнюсі проведе зустріч із президентом України. Володимир Зеленський у своєму зверненні також підтвердив, що поки не йдеться про членство зараз, але потрібний чіткий сигнал для України, усього світу та москви зокрема.

«Усі все розуміють. Кожен лідер, кожна держава. Навіть якщо озвучуються різні позиції, все ж очевидно, що Україна заслуговує бути в Альянсі. Не зараз. Зараз війна, але нам потрібен чіткий сигнал. І сигнал потрібен саме зараз», – наголосив Зеленський.

Очікується, що Швеція отримує у Вільнюсі зелене світло, а Україна – жовте. 


Ситуація на фронті: просування ЗСУ на Сході й таємничі анонси ГУР

Читайте також

Total
0
Share