Вступ до НАТО: для України спрощені умови

Країни-члени НАТО вирішили прибрати процедуру ПДЧ зі шляху України до вступу в Альянс. Про це написав міністр закордонних справ Дмитра Кулебу.

«Після інтенсивних переговорів союзники по НАТО досягли консенсусу щодо усунення ПДЧ зі шляху України до членства. Я вітаю це довгоочікуване рішення, яке скорочує наш шлях до НАТО. Це також найкращий момент, щоб прояснити запрошення Україні стати членом», – зазначив Кулеба. 

План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) – це проміжний етап для країни-кандидатки, яка зобов’язується виконати перелік заходів для підготовки держави, військової доктрини та збройних сил до вступу в Альянс.

Він може як устаткувати процес вступу, так загальмувати його й навіть повністю призупинити. Це показує досвід Боснії та Герцоговини та Грузії. Тому в України все найчастіше звучали пропозиції відмовитись від ПДЧ, та піти по шляху Фінляндії, яким наразі йде Швеція, та отримати членство в НАТО без ПДЧ.

Безумовно, це виключення з процедури, але й ситуація в Україні є безпрецедентною. Наразі Україна самостійно захищає не лише свою незалежність, а й кордони Європи та НАТО, хоча й із допомогою НАТО та зі зброєю НАТО.

Сьогоденні домовленості про скасування ПДЧ є історичними, адже вже завтра розпочнеться дводенний саміт НАТО у Вільнюсі.

На саміті НАТО у Вільнюсі очікують 40 лідерів держав. Гості почнуть прибувати у понеділок 10 липня. Протягом понеділка до Литви прибудуть, серед інших, президент США Джо Байден, прем’єр Канади Джастін Трюдо, генсек НАТО Єнс Столтенберг. В останнього заплановані переговори з президентом Литви Гітанасом Науседою.

Увечері Науседа особисто зустрічатиме Байдена в аеропорту, а Єнс Столтенберг проведе анонсовану зустріч із президентом Туреччини та прем’єром Швеції, на яку покладають надії щодо розблокування вступу Швеції в НАТО.  

У Литві чекають на делегації 48 країн-членів НАТО і партнерів, загалом приблизно 2 400 учасників. Уперше Литва приймає настільки масштабну зустріч.

До саміту литовську столицю додатково прикрасили прапорами України. Також із нагоди саміту для телевежі Вільнюса підготували спеціальну підсвітку.

З огляду на присутність у столиці надважливих гостей, майже увесь історичний центр міста перекривають для автомобілів, велосипедів та електросамокатів. З опівдня вівторка до 16 години середи аеропорт Вільнюса не буде відправляти і приймати рейси, які не пов’язані з самітом НАТО.

 

Читайте також

Total
0
Share