Україна відмовиться від обов’язкової строкової служби

Замість неї після війни за стандартами НАТО буде створена професійна армія. Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у Telegram за результатами зустрічі з реформи безпеки та оборони «Український щит».

Концепцію складають разом із віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим, секретарем РНБО Олексієм Даніловим, міністрами Олексієм Резніковим, Ігорем Клименком, Олександром Камишіним та представниками ЗСУ щодо реформи безпеки та оборони.

«Першочергове завдання – це завершити перехід Сил безпеки та оборони України на стандарти НАТО. В усіх аспектах: від техніки та зброї до планування та аналізу. Після завершення війни Україна відмовиться від призову в тому вигляді, як він існував до війни. Основою нашої оборони стане професійна армія. Одночасно буде створено два компоненти резерву. Військовозобов’язані будуть постійно проходити обов’язкові навчання за визначеними військовими спеціальностями», – зазначив Шмигаль.

Яким чином резервісти будуть опановувати первісну військову спеціальність та як часто будуть проводитися збори, прем’єр не уточнив. Хоча в деяких країнах НАТО, дійсно, збори резервістів є основою для побудови боєздатності.

В уряді наголошують на розвитку військово-промислового комплексу. Україна вже активно нарощує виробництво зброї та техніки, запускає нові програми та проєкти. Приватний бізнес має стати повноцінним партнером держави у ВПК. Буде створена нова система оборонних закупівель, яка включатиме активну взаємодію з міжнародним партнерами та довгострокове бюджетне планування, зазначили в уряді. 

Окремо на зустрічі порушували питання військово-патріотичного виховання та розбудови системи національного спротиву.


В Україну повернулося 47 військовополонених та двоє дітей

Читайте також

Total
0
Share