Відкриття Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA). Що це значить для нас


У Гаазі офіційно розпочав роботу Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України (ICPA).

Він підтримає національні розслідування щодо злочину агресії та розробить загальну стратегію переслідування цього злочину. Це забезпечить у майбутньому незворотність покарання вищого військово-політичного керівництва країни-агресорки, зазначає прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан.

Наразі в Україні відкрито понад 78 тисяч проваджень за фактами воєнних злочинів росіян. 



У Гаазі поки йдеться про одне обвинувачення, яке висунуто путіну – незаконна депортація дітей. Обвинувачення в інших злочинах поки не можуть висунути через особливості законодавства.

Очевидною справою, що легко доводиться, могло б стати розслідування МКС з агресії. Агресія — це застосування збройної сили проти суверенітету, цілісності чи незалежності іншої держави. росія вдерлася на територію України та окупувала її частину. Але у 2017 році було прийнято правило, за яким розслідування агресії може бути розпочато, лише якщо обидві сторони є членами МКС. А ця вимога недотримана.

Крім цього, у міжнародних слідчих не завжди є ресурси та можливості збирати докази. Саме тому досі немає міжнародної справи про екоцид через підрив Каховської ГЕС.

ІСРА створить міжнародну основу для роботи міжнародних інституцій, МКС у першу чершу, з доказами та матеріалами, які збирає українська сторона. Відтепер у Гаазі працюватимуть українські прокурори. Представники JIT з Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Румунії разом із ними долучаться до роботи ICPA на стартовому етапі.

Спецпрокурор США з питань злочину агресії підтримуватиме діяльність Центру. Інші країни та інституції зможуть приєднатися протягом найближчих місяців. Про це повідомив Генпрокурор України Андрій Костін.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан пояснив, що це створить та імплементує спільну стратегію розслідування та переслідування. Він наголосив, що робота ICPA сприятиме всебічному розслідуванню злочину агресії, який є ключем до вчинення масиву інших злочинів: убивства цивільних, тортур, сексуального насильства, примусового переміщення цивільних, включно з дітьми, мародерства.


росія читає повідомлення в WhatsApp і Signal? Розбираємось в статті The New York Times

 

Читайте також

Total
0
Share