Відповідального за стан укриттів у Харкові звільнили: чи стануть сховища безпечнішими

Харківський міський голова Ігор Терехов звільнив із посади начальника управління цивільного захисту департаменту по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту Олександра Пушкарьова та оголосив догану директору департаменту Валентину Топчію. Причина – неналежний стан бомбосховищ у місті. 

«Я підписав розпорядження про притягнення до відповідальності осіб, які відповідають за цей напрямок роботи. Вважаю, що цей крок допоможе навести лад. Хоча у нас і непогані показники, але всі 100% укриттів повинні мати належний стан, бо безпека людей – головне», – наголосив міський голова.

Діям Терехова передувало рішення РНБО та перевірки укриттів, призначені урядом після трагедії в Києві. Тоді троє людей загинули через те, що найближче бомбосховище у лікарні було зачинене. 

Перевірки в Харківській області показали: з 4 210 укриттів у регіоні 190 укриттів були зачинені, ще 762 є непридатними для використання, 55 неможливо було перевірити через заміновану територію. Із цих сховищ у Харкові знаходиться 2 600, шість відсотків з яких – у неналежному стані. 

Втім, це умовні оцінки. В обласному департаменті освіти ХОВА, наприклад, говорять про неналежним чином обладнані шкільні укриття. У той же час у місті готуються до комбінованого освітнього процесу, тобто до присутності дітей у школах. 

РНБО негативно оцінило стан укриттів у Харкові. В рішенні від 23 червня йдеться про те, що під час перевірок неготовими виявилися укриття у Запорізькій, Сумській областях, Житомирському районі Житомирської області, Білоцерківському районі Київської області, у Конотопському районі Сумської області, а також у деяких містах: у Києві, Запоріжжі, Херсоні, Чернігові, Харкові, Миколаєві, Одесі, Сумах, Дніпрі, Конотопі, Білій Церкві. 

Рада безпеки наказала привести всі укриття до ладу до 25 липня. Далі наступатиме кримінальна відповідальність. Кабміну доручили внести до 31 липня до Верховної Ради пропозиції щодо змін до Кримінального кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення та закони, які б посилювали відповідальність посадових осіб і балансоутримувачів за неготові укриття.

При цьому в мерії Харкова запевняють: з двома типами укриттів – подвійного призначення та найпростішими – проблем немає, вони майже повністю забезпечені всім необхідним.

До укриттів подвійного призначення відносяться станції та тунелі метрополітену, підземні паркінги та сховища, підвальні приміщення в окремих установах. Вони спеціально спроєктовані так, щоби в них можна було укриватися під час військових дій і надзвичайних ситуацій.  

Прості укриття – це цокольні та підвальні приміщення у будинках, школах, лікарнях тощо та підземні переходи. Тобто все, де можна недовготривалий час перебувати під час обстрілів. Вони не можуть захистити від прямого влучання ракети чи бомби. Тому рекомендується мати два виходи з таких укриттів, аби люди мали шанс вибратися з-під завалів. 

І прості укриття, й укриття подвійного значення повинні бути забезпечені електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації. За відсутності в об’єктах будівництва водопостачання та каналізації вони повинні мати запас бутильованої води та окремі приміщення для встановлення виносних ємностей для нечистот.

Тобто коли Ігор Терехов говорить, що з цими типами укриттів немає проблем, вони повинні відповідати всім вимогам. 

При цьому Терехов зазначив, що найгірша ситуація в Харкові – із протирадіаційними сховищами. Але навряд чи її можна змінити протягом місяця. На тлі ймовірного теракту на ЗАЕС це актуальна проблема.  

Протирадіаційне укриття – це негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення. Це необов’язково окремі бункери. За радянських часів їх облаштовували у підвальних приміщеннях заводів, відомств, наукових інститутів. Але після цього не будували. До того ж частина таких укриттів наразі викуплена, зруйнована або вже не є комунальною власністю. 


Результати НМТ та вступна кампанія-2023

 

 

Читайте також

Total
0
Share