Суд оголосив вирок замовникам вбивства Катерини Гандзюк

Сьогодні Дніпровський районний суд Києва засудив ексголову Херсонської обласної ради Владислава Мангера та колишнього помічника депутата облради Олексія Левіна до 10 років ув’язнення у справі про вбивство Катерини Гандзюк. Їх визнано організаторами та замовниками злочину. 

Напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року. Вранці, коли вона вийшла з дому, її облили сірчаною кислотою. Площа хімічних опіків склала 30% тіла. Попри старання лікарів, Катя померла 4 листопада 2018-го. 

Напад і смерть Катерини Гандзюк викликали чимале обурення суспільства. Йшлося не просто про поодинокий напад, а про небезпеку всіх, хто працює у громадському секторі. Від самого початку було зрозуміло, що Катерину вбили через її активізм і критику влади. Мітинги з вимогами відповісти, хто вбив Катю Гандзюк, проходили і всіх регіонах України впродовж років. 

У червні 2019 року суд визнав винними та призначив покарання членам групи нападників: Торбіну – 6,5, Грабчуку – 6, Васяновичу та Вишневському – по 4 роки, Горбунову – 3 роки позбавлення волі. 

За приховування злочину у жовтні 2020 року суд виніс вирок – умовне покарання – помічнику нардепа Ігорю Павловському. Він дав покази на замовників. 

Про те, що до вбивства Катерини мав відношення на той момент голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, говорили відразу. Перед цим Катерина Гандзюк звинуватила його у причетності до підпалу Олешківського лісу задля безперешкодного списання та розпилу. 

Слідство довгий під тиском суспільства все ж такі встановило замовників. З’ясувалося, що на початку липня 2018 року Мангер на підґрунті особистої неприязні, організував напад на громадську активістку Катерину Гандзюк.

До безпосередньої організації злочину він залучив помічника депутата Херсонської облради Левіна. Той, своєю чергою, зустрівся з майбутнім координатором нападу Сергієм Торбіним та запропонував за грошову винагороду залучити виконавців та пособників скоєння злочину.

На початку серпня 2018 року Левін, діючи з відома та за дорученням Мангера, під час особистої зустрічі сплатив Торбіну $4 500, ще $500 доларів надали раніше як завдаток. При цьому замовники знали, наскільки критичний стан жертви. 

20 серпня 2020 року суд у Києві заарештував Владислава Мангера та Олексія Левіна як фігурантів справи про вбивство Катерини Гандзюк.

Сьогодні суд визнав їх винними у замовленні та організації вчинення за попередньою змовою групою осіб умисного тяжкого тілесного ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення та спричинив смерть потерпілої Катерини Гандзюк. 

Прокурори просили максимально можливе покарання обом: 10 років позбавлення волі. Суд погодився з доводами та позицією прокурорів. Покарання визначене у вигляді 10 років ув’язнення. Також на користь потерпілих з родини Гандзюк з винних стягнуть 15 мільйонів гривень моральної шкоди.

Мангер винним себе не визнав, назвав себе невинною людиною та агресивно поводився у залі суду. Його адвокати пообіцяли подати апеляцію.


Світлана Лобода у Харкові запитала у дівчини, що протестувала проти її приїзду, хто їй заплатив

 

 

Читайте також

Total
0
Share