НБУ захистив «білі» долари та пом’якшив валютні обмеження

Нацбанк розставив крапки над «і» у штучному ажіотажі навколо «старих білих» і «нових синіх» доларів.

Окремі пункти обміну валют і фінустанови відмовлялися приймати купюри старішого зразка, запевняючи, що вони недійсні або ось-ось вийдуть з обігу. Обмінники мотивували своє рішення чинним поняттям незначного зношення банкнот.

Часті відмови викликали ажіотаж і незадоволення серед людей. Тож регулятор скасував визначення незначного зношення банкнот та заборонив фінустановам відмовляти клієнтам в обміні валюти, якщо лічильник чи детектор на касі підтвердив справжність банкнот.

«Окремо хочу сказати про шахрайські пропозиції обміну 100 “білих” доларів на 90 “синіх”. Це не просто грубе порушення, це – аморально та неприпустимо, особливо в умовах війни, – підкреслив голова НБУ Андрій Пишний. 

Наразі до представників банків і небанківських установ донесено принципову позицію НБУ. У разі порушення такі дії розцінюватимуться не лише як недотримання регуляторних вимог НБУ, але як потенційна ознака шахрайства. 

«Обмін готівкової валюти в Україні – одна з топтем, що стрімко спалахнула протягом останніх тижнів. Одразу надав доручення службам відпрацювати питання комплексно: з’ясувати справжні причини, коло учасників, а головне — напрацьовувати рішення, що вирішуватиме питання», — зазначив Пишний.

НБУ застосовуватиме заходи впливу, які передбачають штрафи у розмірі до 400 тисяч гривень для банків та у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи для небанківських установ.

 

Андрій Пишний звернувся до громадян із закликом не втрачати заощадження у спровокованій панікою гонитві за обміном валюти “білої” на “синю”. Оскільки банкноти попередніх років випуску, котрі є законним платіжним засобом в іноземній державі, можна обмінювати на гривні в будь-який час.

НБУ пом’якшив валютні обмеження: з 21 червня надана можливість розраховуватися за новими кредитами від нерезидентів. Це дозволяє запобігти відтоку капіталу з країни. Також це сприятиме розширенню можливостей міжнародних партнерів спрямовувати фінансування на відновлення української економіки.

«З 21 червня 2023 року НБУ надасть можливість резидентам здійснювати перекази за кордон для обслуговування та повернення нових зовнішніх кредитів, кошти за якими надходитимуть з-за кордону після 20 червня 2023 року на рахунки позичальників в українських банках”, – пояснили в регуляторі.

При цьому резиденти матимуть змогу здійснювати відповідні операції за одночасного дотримання низки умов:

  • переказ коштів за кордон з метою виплати процентів (з урахуванням комісій, зборів та інших платежів з обслуговування зовнішніх кредитів чи позик) здійснюється з дотриманням максимальної процентної ставки у розмірі 12% річних;
  • переказ коштів на виконання зобов’язань за кредитом чи позикою, які отримуються на строк не більше трьох років, здійснюється позичальником лише коштом власних грошей в іноземній валюті (у тому числі тих, що залучені від нерезидентів у формі кредитів чи позик);
  • якщо строки отримання кредиту чи позики є довшими за три роки, то переказ коштів для повернення такого кредиту чи позики упродовж перших трьох років також здійснюється позичальником лише за рахунок власних коштів в іноземній валюті (у тому числі тих, що залучені від нерезидентів у формі кредитів чи позик). Водночас позичальник може купувати іноземну валюту для виплати процентів, комісій, зборів та штрафів, а починаючи з четвертого року – і для повернення кредиту чи позики;
  • переказ коштів для дострокового повернення коштів за кредитами та позиками не дозволяється.

Тепер держава бачить, кому та скільки грошей я скинув на картку? Розбір

 

Читайте також

Total
0
Share