Замінована ЗАЕС, нові загиблі внаслідок підриву ГЕС і спеціалізована допомога постраждалим

Війська рф обстріляли у Херсоні рятувальників, які розчищали мул: один співробітник ДСНС загинув, ще вісім постраждали. Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.
 
У Херсонській області триває рятувальна операція. Наразі, за даними ДСНС,  у зоні підтоплення все ще залишається 21 населений пункт, 17 із них розташовані на тимчасово окупованій частині регіону. Із врахуванням сьогоднішніх жертв, загинули 19 людей, з них 14 затонуло, п’ятеро загинули через обстріли окупантів. 31 людина зникла безвісти.  

Точні дані жертв на окупованій частині невідомі, адже росія не лише не проводила там оперативну евакуацію, а й загарбники заважали людям рятуватися самостійно. 

Рівень води продовжує падати. За минулу добу він знизився на 17 сантиметрів, а з початку сьогоднішнього дня — ще на 8 сантиметрів. Зараз рівень води в Херсоні перебуває на позначці 31 сантиметр. У затоплений раніше район Херсону “Корабел” пустили громадський транспорт. 

У ДСНС повідомляють, що від 6 червня дотепер з Херсонській області було евакуйовано понад 2,7 тисячі людей і 284 тварин. 

У Запоріжжі через зниження рівня води оголюються береги, зокрема на Хортиці. У Каховському водосховищі після підриву ГЕС поблизу окупованого Енергодара повністю зникла вода, а територія перетворилася на пустелю.

Наразі в регіон продовжують направляти допомогу, в першу чергу — спеціалізовану. Зокрема КП «Харківські теплові мережі» сьогодні відправило ще одну партію гуманітарного вантажу для МКП «Херсонтеплоенерго»: теплові гармати для просушування приміщень, питну воду та великі місткості для неї, генератори, плівку, харчові продукти тривалого зберігання.

У Салтівському районі також зібрали гуманітарну допомогу мешканцям Херсонщини, які постраждали внаслідок ворожої агресії. Туди відправили питну воду, харчові продукти, засоби гігієни, корм для тварин, дитячі речі тощо.

Крім цього, повідомили в уряді, на Херсонщину направлять 150 спеціалістів для проведення технічного обстеження постраждалого житла. Зараз це питання номер один. За попередніми даними, для відновлення житла у Херсонській області, пошкодженого внаслідок обстрілів і затоплення, знадобиться близько 60–70 мільярдів доларів. Але для чітких розрахунків, виплат компенсацій і для пред’явлення вимог щодо репарацій потрібні задокументовані факти воєнних злочинів. 

«За фіксацію пошкоджень та зруйнованого майна відповідає місцева влада… Ми говоримо про те, що вода поступово спадає, і все більше є доступ, щоб зафіксувати пошкоджене майно», – роз’яснила  віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. 

Унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС у Дніпро потрапило понад 150 тонн мастила та нафтопродуктів. Зазначається, що вони згодом можуть потрапити до Середземномор’я. Площа забруднення сягає 4 мільйона км². Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. 

Площа затоплених лісів становить понад 50 000 гектарів. Це більше, ніж площа лісів у Ісландії. На затопленій території проживали 20 000 диких тварин. 

Єрмак додав, що 95 000 тонн риби та морепродуктів загинуло, Каховське водосховище вкрите мертвою рибою. На узбережжі Чорного моря в Болгарії та Туреччині зафіксовано понад 150 випадків знаходження тіл загиблих дельфінів з українських берегів. 

Екологічних проблем через роботу ЗАЕС поки немає. Проте окупанти можуть створити її, заявили в ГУР. 

«ЗАЕС під контролем окупаційних військ. І правда в тому, що, підірвавши Каховську ГЕС, вони зруйнували нормальний доступ води до охолоджувачів. Найстрашніше, що на ЗАЕС замінований охолоджувач. Якщо вони виведуть його з ладу, будуть значні проблеми», — розповів очільник розвідки Кирило Буданов.


Замінована Харківщина: небезпека та розмінування

Читайте також

Total
0
Share