У Харкові перейменують «Пушкінську»

Про таке рішення з посиланням на департамент інфраструктури Харківської міської ради повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

«У Харківському метрополітені заплановано замінити російськомовні написи на колійних стінах станцій “Академіка Павлова”, де написи у мозаїчному виконанні, “Київська” (триває виготовлення елементів назви станцій) та на станції “Пушкінська”. Там розглядаються варіанти можливої заміни назви з урахуванням ймовірного перейменування вулиці та станції», – написав Кремінь.

Харківські науковці, історики та журналісти ініціювали перейменування вулиць, пов’язаних із радянським союзом і росією ще у березні 2022 року, через три тижні після початку повномасштабного вторгнення. 

У травні 2022 року харківські депутати перейменували Московській проспект на Героїв Харкова, узвіз Білгородський – на вулицю Героїв рятувальників, Білгородське шосе – на Харківське шосе, а район Московський – на район Салтівський.

Із часом змінили ще 18 топонімів. Усього планують перейменувати понад 400 об’єктів. До Пушкінської справа не доходила, незважаючи на те, що бюст пушкіна прибрали з центру Харкова. 

«У чому винен Пушкін, що народився путін? Тим більше Пушкін – всесвітньо відомий поет, так само як і Лермонтов. Є й інші видатні поети, письменники, художники. Не треба усіх під один гребінець… Ми вчилися на чудових поемах Пушкіна й Лермонтова, і Пушкінська залишиться Пушкінською. У нас є вулиця Пушкінська, у нас є станція метро імені Пушкіна. Це нехай залишається», – сказав улітку минулого року Ігор Терехов.

Наразі, за словами Кременя, ця позиція змінилася.

Щоправда, нова назва поки не оголошена. У громаді обговорюється повернення давньої назви Німецька або ж надання вулиці імені Григорія Сковороди. 


«Міста та їхні герої»: Харків

Читайте також

Total
0
Share