Краща реклама української зброї: рік тому «Москва» пішла на дно

Увечері 13 квітня 2022 року на головному флагмані російського флоту «Москві» пролунали два вибухи: у лівий борт крейсера поцілили ракети. Корабель отримав сильні пошкодження й на другий день під час буксування його у Севастополь пішов туди, куди його в першій день послали прикордонники острова Зміїний – затонув.  

За офіційною інформацією Кремля на кораблі загинуло 27 осіб, 100 отримало поранення. За незалежними джерелами, йдеться щонайменше про 37 загиблих, зокрема «срочників». У рф факт бойової втрати «Москви»  заперечували. Мовляв, все через шторм, пожежу та детонацію боєкомплекту. Але ця версія виявилася нікчемною навіть в рф.

Сумнівів, що крейсер потонув через влучання ракет немає. Але головне, що йдеться про ракети українського виробництва. Операція була професійно спланована. Матроси, що вижили, потім стверджували, що незадовго до цього в небі над флагманом з’явився безпілотник «Байрактар», завданням якого було відвертати увагу екіпажу: БПЛА завдав удару по корабельних радарах. Головний удар був нанесений  двома протикорабельними ракетами Р-360  «Нептун» вітчизняного виробництва. 

РК-360 МЦ «Нептун»

Перший дивізіон берегових протикорабельних комплексів РК-360 МЦ «Нептун» для ВМС ЗСУ закупили 2021 року. До війська їх мали поставити 2022 року. За контрактом сплатили 25,9 мільйона доларів.

Розроблення комплексу з дальністю дії 100 км, до якого, крім ракет, входять пускові установки, транспортно-заряджальні та транспортні машини, а також командний пункт, коштувало Україні приблизно 40 мільйонів доларів. Розроблення комплексу середньої дальності оцінювали в таку саму суму. Такі дані наводив генеральний директор КБ «Луч» Олег Коростельов.

Будівництво крейсера «Москва» у 1970-х роках обійшлося СРСР у суму приблизно 2 мільярди доларів. У 2022 році залишкова вартість корабля приблизно становила 750  мільйонів доларів. 

Тому створення українських протикорабельних ракет уже себе окупило, а затоплення флагмана вразило весь світ і зробило рекламу українській зброї.

Востаннє таке велике судно топили в 1982 році під час Фолклендської війни. Тоді британцям вдалося пустити на дно аргентинський крейсер «Генерал Бельграно».

Тепер «Нептун» возять по виставках. У лютому КБ «Луч» презентувало його на IDEX-2023 в ОАЕ. А день тріумфу української зброї Днем працівників і працівниць Оборонно-промислового комплексу України.Сьогодні його відзначали вперше.  

Уламки крейсера були внесені до Реєстру об’єктів підводної культурної спадщини України за номером 2064. . 

Міністр оборони України Олексій Резніков запропонував  «відправлятися на дайвінг» до потопленого російського крейсера  «москва» після перемоги України.

Читайте також

Total
0
Share