Суд у Гаазі зобов’язав росію сплатити п’ять мільярдів доларів “Нафтогазу”

Таку компенсацію російська федерація зобов’язана сплатити «Нафтогазу України» за збитки, завдані захопленням активів компаній “Групи Нафтогаз” в АР Крим у 2014 році. Таке рішення ухвалив Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі.

Арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, у разі відмови росії від добровільного виконання рішення суду, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, “Нафтогаз” має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території держав, де знаходяться активи рф.

Російська сторона наполягала, що «Нафтогаз України» не має права на будь-яку компенсацію за експропріацію активів. Арбітражний трибунал не погодився з таким твердженням. 

Сума компенсації, встановлена цим рішенням, є найбільшою, присудженою міжнародним арбітражним трибуналом як компенсація за експропріацію росією активів у Криму.

Крім цього, суд ухвалив рішення, що росія повинна відшкодувати “Нафтогазу” витрати, пов’язані з цим арбітражним провадженням

У 2014 році під час анексії Криму росія захопила бурові установки та інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз». «Нафтогаз України» втратив контроль над цим підприємством і заявив, що судитиметься з росією за кримські активи.

У 2018 році НАК «Нафтогаз України» під керівництвом глави компанії Андрія Коболєва подав позов до арбітражного суду проти рф на 5 мільярдів доларів. 

У відношенні самого Коболєва наразі в Україні триває слідство. Раніше Стокгольмський арбітраж зобов’язав ПАТ «Газпром» доплатити  НАК «Нафтогаз України» 4,63 мільярда доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Експосадовцю інкримінують те, що він начебто незаконно заволодів 229 мільйонами гривень у вигляді премії за перемогу в арбітражі проти російського «Газпрому».

Повідомлення про підозру Андрію Коболєву вручили  НАБУ та спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). Цю справу критикує чимало юристів, називаючи її вибірковим правосуддям.

Напередодні ВАКС не продовжив розслідування справи Коболєва: її можуть закрити через п’ять днів. Рішення прийняв суддя Олег Федоров, у минулому – харківський адвокат і відомий волонтер.

Читайте також

Total
0
Share