В Україні створюють Реєстр геномної інформації

Міністерство внутрішніх справ буде формувати й вести Електронний реєстр геномної інформації людей, зразків ДНК. Це стане функціональною підсистемою єдиної інформаційної системи МВС.

Відповідну постанову опублікував уряд.

Електронний реєстр геномної інформації людини – це інформаційно-комунікаційна система. Вона забезпечує збирання, реєстрацію, накопичення, зберігання, поновлення, пошук, використання та поширення (розповсюдження, передачу) геномної інформації людини.

У листопаді 2022 року президент України підписав ухвалений парламентом Закон про державну реєстрацію геномної інформації людини. Він передбачає обов’язкову реєстрацію геномної інформації підозрюваних у тяжких злочинах і засуджених осіб.

Цей закон також передбачає добровільну реєстрацію геномної інформації.

Відповідно до Закону, Служба безпеки України отримає право здійснювати ідентифікацію осіб з використанням зразків ДНК. Вона зможе відбірати, зберігати біологічний матеріал та обробляти геномну інформацію людини.

Саме за допомогою ДНК в Україні встановлюють жертв воєнних злочинів. Це не можна було б робити ефективно без допомоги та технологій іноземних партнерів.

Проте навіть в цьому випадку процедура по встановленню особи триває понад місяць. Понад те, частина жертв так й залишається безіменною через відсутність генетичного матеріалу рідних. 

Електронний реєстр геномної інформації людини допоможе шукати безвісти зниклих, встановлювати особи незаконно депортованих дітей, притягувати до відповідальності злочинців, насамперед – воєнних.

Читайте також

Total
0
Share